Kauza Fatima: oslobodzujúci rozsudok má podľa Janíčka horkú pachuť

Ondrej Janíček a Jozef Strelčík z kauzy trenčianskeho baru Fatima sa dočkali v obnovenom konaní na Okresnom súde v Trnave oslobodzujúceho rozsudku. Verdikt má však podľa Janíčka horkú pachuť. Oboch pred vyše 20 rokmi odsúdila vtedajšia sudkyňa Okresného súdu v Trenčíne Monika Jankovská.

14.07.2022 12:46 , aktualizované: 20:26
fatima Foto:
Ondrej Janíček a Jozef Strelčík.
debata (37)

Sudca v Trnave neuveril svedeckým výpovediam nielen korunného svedka Tibora Jurisu, ale za nevierohodné a tendenčné označil aj výpovede člena sýkorovcov Michala Vidu a bývalého člena zločineckej skupiny Daniela Pekara.

Plán o ovládnutí baru Fatima sýkorovcami prepojenými na políciu, prokuratúru a súdnu moc, ktorý v rámci obnoveného konania vyskladali Vida s Pekarom, je podľa súdu zložitý. „Súd nespochybňuje určitú mieru invencie zločineckej skupiny tzv. sýkorovcov pri páchaní trestnej činnosti, avšak zásadne pochybuje o tom, že by v posudzovanom prípade išlo o natoľko premyslenú akciu so zápletkou hodnou Agathy Christie či Arthura Conana Doyla (autori detektívok, pozn. red.),“ skonštatoval sudca v odôvodnení rozsudku.

Ako dodal, Vida a Pekar zhodne tvrdili, že sa zločinecká skupina okolo mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho chcela zmocniť baru Fatima tak, že dostanú jeho majiteľov Janíčka a Strelčíka do väzenia na základe fiktívneho obvinenia z vydierania považskobystrického podnikateľa Tibora Jurisu. Iná verzia toho, ako sa to celé mohlo stať a s akým iným motívom, na súde neodznela.

Obaja svedkovia tiež hovorili o úplatku tri milióny slovenských korún (zhruba 100-tisíc eur) pre Moniku Jankovskú, ktorá ich v roku 2002 odsúdila za vydieranie Jurisu na 15-mesačné väzenie. Trest si odsedeli počas 20-mesačnej väzby.

Jankovská sa neskôr stala štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti za stranu Smer a dnes je obvinená z korupcie.

Zmätočné výpovede

„V 90. rokoch minulého storočia sa buď ľudia fyzicky odstraňovali, alebo vymysleli spôsob cez súdy. To by nikomu nenapadlo získať takýmto spôsobom neoprávnene majetok, že ma zatvoria do väzby, aby sa zmocnili môjho majetku,“ trval na svojom po skončení hlavného pojednávania Janíček. Spod obžaloby ohľadom vydierania Jurisu ho však súd spolu so Strelčíkom napokon oslobodil.

„Oslobodenie navrhla prokuratúra. Ak by to neurobila, tak sudca bol pripravený naďalej pokračovať v nespravodli­vosti,“ komentoval Janíček odôvodnenie rozsudku. Sudca podľa neho nemá poriadok vo vzájomných súvislostiach. „Napriek všetkým dôkazom hľadal vo mne vinu,“ dodal sklamane.

Podľa súdu sa nepodarilo preukázať, že by Janíček so Strelčíkom podnikateľa Jurisu vydierali. „Vzhľadom na zmätočnosť jednotlivých výpovedí korunného svedka – poškodeného Jurisu nebolo možné bezpečne konštatovať vinu oboch obžalovaných za oba stíhané skutky, pretože zvyšné vykonané dôkazy či už svedecké výpovede, respektíve oboznámené listiny, len nadväzovali práve na výpoveď poškodeného,“ skonštatoval sudca.

Keďže súd nemal bez vážnych pochybností preukázanú vinu oboch obžalovaných, tak ich v zmysle zásady in dubio pro reo – v pochybnostiach v prospech obvineného, spod obžaloby oslobodil.

„Z pohľadu výroku je to jednoznačná výhra. V prípade odôvodnenia si počkám na jeho písomné vyhotovenie,“ povedal právny zástupca obžalovaných Peter Kubina, ktorý v záverečnej reči označil prípad ako justičný zločin, ktorého obeťami sú jeho klienti. Aktérmi zločinu sú podľa neho Jankovská spolu „s mafiou“.

Nie je to sci-fi

Príbeh ovládnutia baru Fatima nepovažuje Kubina za sci-fi, hoci súd to vidí inak. „Neprišlo mi to tak ani z kontextu toho, čo poznám, z iných konaní, ktoré sa vedú voči viacerým osobám, ktoré sa toho mali dopúšťať,“ dodal s tým, že opravný prostriedok sa dá podať iba proti výroku rozhodnutia, nie proti odôvodneniu. Aj preto sa vzdali odvolania. Prokurátor využil lehotu na odvolanie.

Podľa Kubinu budú žiadať o náhradu škody a nemajetkovej ujmy. „Tu je to znásobené aj tým, ako dlho to trvalo,“ podotkol. Detailmi sa budú zaoberať až pri vyčísľovaní sumy, najskôr si však doprajú pokojné leto.

V obnovenom konaní na trnavskom okresnom súde bola kľúčová práve Jurisova výpoveď. Sudca však upozornil, že Jurisove verzie výpovedí sa značne rozchádzajú. Ten niekoľkokrát vypovedal v prípravnom konaní. Vydieranie vtedy dosvedčil podľa jeho slov pod nátlakom. Pred súdom vypovedal po prvýkrát až v rámci obnoveného konania v máji tohto roku, keď vydieranie, naopak, poprel. Jankovská ho v pôvodnom konaní nikdy nevypočula, hoci jeho výpoveď viedla k odsúdeniu dvojice mužov.

V prospech Jurisovej vierohodnosti nevyznievali podľa súdu ani závery znaleckého vyšetrenia jeho duševného stavu. „Znaleckým posudkom z roku 2000 bolo okrem iného konštatované, že osobnosť poškodeného vykazuje známky paranoidity, vzťahovačnosti, má sklony k sugestivite, domýšľavosti, (..),“ vymenoval sudca.

Kauza trenčianskeho baru ešte nie je uzatvorená. Na Okresnom súde v Trnave bude 19. augusta hlavné pojednávanie s tromi obžalovanými. Okrem Jankovskej sú medzi nimi aj bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer a Jankovskej svat Peter Vasko.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #kauza Fatima