Na Slovensku zaznamenali druhý prípad opičích kiahní

Na Slovensku zaznamenali druhý laboratórne potvrdený prípad ochorenia na opičie kiahne. Ide o osobu v strednom veku, z vekovej skupiny 20 až 59 rokov. Je izolovaná, hospitalizácia zatiaľ nebola potrebná, informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

14.07.2022 18:06 , aktualizované: 18:20
Opičie kiahne Foto:
Snímka z elektronického mikroskopu zobrazuje vírus opičích kiahní
debata

Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva podľa hovorkyne zabezpečuje potrebné epidemiologické vyšetrovanie vrátane zisťovania možných okolností nákazy. Súvislosť s prvým prípadom sa zatiaľ nezistila.

„Osoba vyhľadala lekársku pomoc a vzhľadom na príznaky ochorenia zodpovedajúce opičím kiahňam jej bola odobratá vzorka biologického materiálu na laboratórne vyšetrovanie, na základe ktorej bola následne diagnóza potvrdená,“ spresnila Račková. Počet potvrdených prípadov na našom území môže podľa ÚVZ narastať, nepredpokladá sa však rozsiahla epidémia.

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Prvýkrát ho u človeka zaznamenali v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike. K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom obsahujúcim vírus opičích kiahní.

Na rozvoj ochorenia u človeka je podľa vedúcej odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ Júlie Adamčíkovej potrebný dlhší a intenzívnejší kontakt s nakazeným. Inkubačný čas je zvyčajne šesť až 16 dní, kolísať môže aj od piatich do 21 dní.

Príznaky ochorenia sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá výsev. Predpokladá sa, že vírus opičích kiahní môžu osoby prenášať už pri výskyte týchto príznakov.

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky či Rakúska, výskyt mimo Afriky bol doposiaľ zriedkavý. Ochranu proti ochoreniu poskytuje očkovanie proti pravým kiahňam. Slovensko plánuje kúpiť 2-tisíc dávok tejto vakcíny, očkovať by sa ňou mali iba úzke kontakty s vysokým rizikom nákazy na ich vlastnú žiadosť a zdravotníci v profesionálnom riziku.

Opičie kiahne Čítajte viac Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní
debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne