Matovič označil Čaputovú za klamárku: Hanbím sa za ňu, metá ňou nenávisť. SaS sa jej zastala

Podanie na Ústavný súd, ktoré sa týka schváleného rodinného balíčka, rozčertilo Igora Matoviča tak, že adresoval prezidentke štipľavé slová. Čaputová označila Matovičove tvrdenia za manipulatívne a nepravdivé.

14.07.2022 23:11 , aktualizované: 15.07.2022 15:05
Igor Matovič, Zuzana Čaputová Foto: ,
Igor Matovič a Zuzana Čaputová
debata (315)

VIDEO: Igor Matovič nikdy nemal so Zuzanou Čaputovou vrúcne vzťahy. Takto sa prezentoval na stretnutí v marci 2021.

Video

„Podala som návrh na Ústavný súd SR na preskúmanie súladu právnych predpisov a pozastavenie účinnosti,“ uviedla Čaputová, keď oznámila, že tzv. protiinflačný balíček, nazývaný aj rodinný, z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) skončí na Ústavnom súde. Tvrdí, že to nerobí preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc, ktorú si môžeme dovoliť, a o ktorej sa rozhodne legitímnym spôsobom so zapojením všetkých, ktorí ju budú musieť nakoniec vo svojich rozpočtoch zaplatiť.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Matovič narazil, Čaputová jeho balíček posiela na Ústavný súd. Nebojíme sa ho, reaguje minister

Minister financií to však vidí inak. V statuse na sociálnej sieti uviedol, že prezidentkou nenávisť k nemu „metá natoľko“, že obetuje osud 2,5 milióna detí a rodičov. „Myslel som si, že to neurobí,“ napísal Matovič. Prezidentka Čaputová však ešte pred rozhodovaním parlamentu o prelomení jej veta v prípade tohto zákona oznámila, že ak ho poslanci znovu schvália, obráti sa na Ústavný súd.

„Dokrvi bojovať proti pomoci rodinám v takto ťažkej dobe môže len človek, pre ktorého sú rodiny len čísla … a ja sa hanbím, že máme takú prezidentku. Vážne by som chcel vidieť ten uprený pohľad pani prezidentky do očí slobodnej matky s dvoma školopovinnými deťmi, ktorej chce prezidentka doslova ukradnúť 3 121 € navyše ročne z rodinného rozpočtu. V podaní na ÚS tvrdí aj také skvosty, že som sa verejne priznal, že som chcel “zamedziť diskusii a umlčať kritikov a oponentov” Rodinného balíčka. Strašné. Klamať z prezidentského paláca rovno ÚS, to chce iný pocit bohorovnosti,“ napísal Matovič.

Matovič vyjadril nádej, že Ústavný súd rodiny podrží „napriek prevelikej protisnahe pani prezidentky“.

Čaputová: Tvrdenia ministra financií sú manipulatívne a nepravdivé

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje tvrdenia Igora Matoviča, že je proti rodinám, za manipulatívne a nepravdivé, uviedol jej hovorca Martin Strižinec.

Pripomenul, že podanie prorodinného balíčka na ÚS prezidentka avizovala už pred prelomením jej veta poslancami Národnej rady SR.

SaS: Kritika voči prezidentke je neoprávnená

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje kritiku voči prezidentke Čaputovej, ktorá sa obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti so schváleným balíčkom prorodinných opatrení, za neoprávnenú. „Rozhodnutie prezidentky potvrdilo dôležitosť systému bŕzd a protiváh v demokracii. Toto je jasný signál, že parlament a vláda nemôžu svojvoľne porušovať zákon. Pani prezidentka využila svoje ústavné kompetencie, zatiaľ čo Igor Matovič pri znásilňovaní legislatívneho procesu porušil zákon. Kritika na ňu je v tejto veci preto neoprávnená,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa strany SaS je správne, že prezidentka funguje ako kontrola nad parlamentom a vládou. „Jej postup je správny aj v prípade balíčka, kde boli podozrenia z porušenia ústavy, pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a podozrenia z diskriminácie. Pani prezidentka dokonca vopred korektne poslancov informovala, že ak bude veto prelomené, bude sa musieť obrátiť na Ústavný súd. Poslanci mali možnosť veto neprelomiť, schváliť iba časti zákona platné v roku 2022 a zvyšok nechať prejsť riadnym procesom, čím by sa vyhli Ústavnému súdu. To sa však nestalo, veto prezidentky prelomili spolu s fašistami. Preto nie je čo prezidentke vyčítať,“ doplnil podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.

PS a Spolu kritizujú Matoviča

Matovičove vyjadrenia voči prezidentke kritizuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS). Vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby sa postavil na stranu prezidentky a ústavnosti. „Ak si chce premiér udržať svoju vládu do konca volebného obdobia, musí sa vyrovnať s Igorom Matovičom a nerobiť mu iba otvárača tlačoviek, nedovoliť mu znásilňovať legislatívny proces, a nenechať ho ponižovať iných členov vlády či prezidentku. Ľudia na Slovensku potrebujú riešenia a efektívne vládnutie, Matovičove osobné útoky prinášajú presný opak – paralýzu a stratu dôvery v inštitúcie,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka.

„Výlevy ministra Matoviča, ktorý prezidentku obviňuje z klamstva, už aj keď cituje jeho jednoducho dohľadateľné vyjadrenia, však ukazujú na nečestnosť a neschopnosť slov a činov premiéra Hegera,“ myslí si nezaradený poslanec a šéf mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár. Premiér sa nás podľa neho snaží presvedčiť, že chce vyššiu politickú kultúru a normálne fungovanie štátu, no nedokáže „upratať jedného ministra, aj keď je to predseda jeho strany, ktorý mu rozbíja štát, vládu aj koalíciu“. Kollár zároveň v súvislosti s prípadnou menšinovou vládou deklaroval, že nepodporí žiadnu vládu, v ktorej bude Matovič ministrom.

315 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová