Rázsochy sa stávajú realitou. Novú nemocnicu navrhne spoločnosť z Izraela

Ministerstvo zdravotníctva podpísalo zmluvu s víťazom verejného obstarávania na zabezpečenie komplexnej projektovej prípravy. Vizualizácie projektu novej štátnej bratislavskej nemocnice by mali byť zverejnené do troch mesiacov.

15.07.2022 13:30
Razsochy, Pellegrini, kontrola, Foto: ,
Búracie práce nedokončenej štátnej nemocnice Rázsochy v roku 2020.
debata (26)

Nemocnica bude v prvej etape disponovať kapacitou 653 lôžok, v druhej bude projekt počítať s prípadným rozšírením o ďalších päťsto. Menší počet lôžok pri rovnakom počte zdravotníkov podľa Martiny Antošovej, koordinátorky projektu novej Univerzitnej nemocnice Martin, zlepší ich obslužnosť.

Veľkosť štátnej nemocnice nakoniec podľa ministerstva zdravotníctva určí konkurenčný boj o pacienta a aj to, aký bude mať vplyv na poskytovanie zdravotnej starostlivosti otvorenie súkromnej nemocnice finančnej skupiny Penta – Bory.

„Rozostavaná nemocnica dlhý čas predstavovala symbolický pomník problémov slovenského zdravotníctva. Vybudovanie modernej, kvalitnej nemocnice s nadregionálnym významom bude rovnako symbolické otvorenie novej kapitoly v starostlivosti o pacienta,“ vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

VIDEO: Priestory po zbúraní nemocnice Rázoschy.

Video

Verejné obstarávanie koncovej nemocnice bolo vyhlásené v roku 2019, pričom do tendra sa prihlásilo jedenásť uchádzačov. Víťazom sa nakoniec stala skupina dodávateľov Amberg Engineering Slovaka a CED Consulting. Celková vysúťažená cena za kompletnú projektovú dokumentáciu predstavuje podľa zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv 16,7 milióna eur.

Víťaz má podľa ministerstva vypracovať okrem iného urbanisticko-architektonickú štúdiu, projektové dokumentácie, ako aj zabezpečiť povolenia na uskutočnenie stavby vrátanie medicínskeho a nemedicínskeho vybavenia.

Výstavbu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava na Rázsochách schválila vláda 1. júla, pričom výstavba hrubej stavby nemocnice by sa mala ukončiť v roku 2026. Jana Kišková, koordinátorka projektu novej nemocnice Rázsochy, pripomína, že súťaž sa týka dostavania celej stavby, nie len skeletu.

O projekt novej bratislavskej nemocnice sa postarala izraelská spoločnosť Assuta. Assuta je súkromná sieť nemocničných zariadení, pričom zhruba 13 percent operácií v Izraeli sa vykonáva v práve v týchto zariadeniach. Podľa analytika Martina Smatanu sú to vlastne konzultanti, ktorí exportujú know-how o tom, ako sa stavajú nemocnice.

S dostavaním Rázsoch sa aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti v hlavnom meste zmení a niektoré zariadenia postupne utíchnu. Rezort nateraz nevie povedať, čo bude s jednotlivými starými nemocnicami. Isté zatiaľ je, že budovy zostanú v rukách štátu, no o ich budúcom využití rozhodne podrobná analýza dostupnosti. Napríklad nemocnica na Antolskej v Petržalke je jediným štátnym zariadením na druhej strane Dunaja. Nemocnica v Ružinove je zase najbližšie k letisku, čo zohráva významnú úlohu v prípade leteckej nehody. Zachovať by sa mala aj štátna nemocnica na Mickiewiczovej ulici, ktorú otvorili v roku 1864.

V prvej vlne rozdeľovania peňazí z plánu obnovy sa peniaze ušli len nemocniciam v Bratislave a Martine. Výstavba bratislavskej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur a má mať 653 lôžok. Ide o tzv. plávajúce lôžka, ktoré sa budú využívať na oddeleniach podľa aktuálnej potreby. Nová nemocnica si dáva za cieľ, že preorganizuje štruktúru poskytovanej starostlivosti v regióne. Pacient by mal dostať komplexnú starostlivosť na jednom mieste, čo sa dnes často nedeje, pretože Univerzitná nemocnica má päť budov a nie každá poskytuje všetky typy starostlivosti. „Pôjde o najmodernejšie vybavené – technicky aj personálne – centralizované pracoviská na Slovensku poskytujúce najnovšie high-tech medicínske postupy,“ sľubuje vláda.

Na Rázsochy čaká Slovensko vyše 30 rokov. Mnohí poslanci, no i koaliční partneri dostavanie národnej nemocnice spochybňujú. Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára štát postaví hrubú stavbu a tým sa projekt opäť skončí. „O dvadsať rokov príde nejaký ,Pelle' a zbúra to,“ narážal Kollár na moment, keď Peter Pellegrini ešte ako predseda vlády verejne začal búrať tridsaťročný skelet legendárnej štátnej nemocnice.

Peter Ferjančík, generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva, však potvrdil slová premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), že výstavba by mala pokračovať aj v Prešove a Košiciach. Záleží však podľa neho najmä na pripravenosti projektov a schopnosti dodržať šibeničné termíny.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy #ministerstvo zdravotníctva #plán obnovy