K životu na mesiaci nám zatiaľ chýba aj vhodná strava, hovorí šéfka misií pod NASA Musilová

Vyše roka bola zatvorená na výskumnej stanici s podmienkami ako na inej planéte. Slovenská astrobiologička Michaela Musilová velila viac ako 30 simulovaným misiám na Mesiac a Mars a uchádza sa o členstvo v astronautskom výbere NASA. Je človek už pripravený na život na Mesiaci, či Marse?

16.07.2022 08:45
debata (4)

Astrobiologička Michaela Musilová je jednou z najtalentova­nejších mladých Slovákov a Sloveniek, ktorí prerazili vo svete. Vo svojich tridsiatich rokoch má už za sebou pozoruhodné skúsenosti. Viackrát pracovala pre NASA, spolupracovala na viacerých projektoch Európskej vesmírnej agentúry a pôsobila aj v niekoľkých svetových observatóriách.

Ako veliteľka posádky viedla vyše 30 simulovaných misií na Mars a Mesiac, s cieľom pripraviť personál a technológiu na to, aby raz ľudstvo mohlo žiť a pracovať na týchto mimozemských objektoch. V tom, aby sa aj osobne astrobiologička Michaela Musilová raz dostala na Mesiac, či Mars jej má pomôcť aj jej nová vedecko-vzdelávacia expedícia Koruna Zeme, ktorej cieľom je vyliezť na najvyšší vrchol každého kontinentu. Skúmať na nich bude život v extrémnych podmienkach, ale aj testovať svoje telo.

Kedy sa človek dostane opäť na Mesiac, či dokonca na Mars a ako skomplikovala vesmírny výskum ruská agresia na Ukrajine?

Vypočujte si rozhovor s astrobiologičkou Michaelou Musilovou:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #mesiac #NASA #výskum #ESA #Michaela Musilová