Deklarácia zvrchovanosti má 30 rokov. Zo 147 poslancov bolo 113 za

Pred tridsiatimi rokmi poslanci slovenskej Národnej rady prijali deklaráciu o zvrchovanosti. Pozrite si, ako kto hlasoval.

17.07.2022 08:55 , aktualizované: 12:40
Deklarácia, zvrchovanosť, Pravda, Foto:
Titulná strana denníka Pravda z 18. júla 1992.
debata (120)

Poslanci SNR prijali deklaráciu 17. júla 1992, v čase, keď bolo Slovensko ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). V tomto období už prebiehali rozhovory českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi, pričom k prijatiu deklarácie prišlo po tom, keď sa už nepredpokladali významnejšie zvraty v rokovaniach o ďalšom štátoprávnom usporiadaní ČSFR.

gašparovič, mečiar Čítajte viac Deklarácia o zvrchovanosti. Na krok od bodu zlomu

Takýto je jej úplný text:

"My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo. V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.

Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.

Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa."

120 debata chyba
Viac na túto tému: #deklarácia zvrchovanosti SR