Heger vo Viedni: Slovensko sa chce zbaviť závislosti od ruského jadrového paliva

Slovensko sa chce zbaviť závislosti od ruského paliva do jadrových elektrární. Pri dnešnej návšteve Rakúska to uviedol slovenský premiér Eduard Heger. Vláda podľa neho už niekoľko mesiacov rokuje s alternatívnymi dodávateľmi, informovala agentúra APA.

18.07.2022 14:46 , aktualizované: 16:21
debata (127)

"Nevieme, ako dlho to bude trvať. Ale pracujeme na tom, pretože nám veľmi záleží na tom, aby sme sa zbavili závislosti na ruských palivách, "povedal Heger po rokovaní s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom vo Viedni. Podľa predsedu slovenskej vlády prechod na palivo iného dodávateľa zvyčajne trvá tri až šesť rokov, doba krízy však štáty núti hľadať iné riešenia.

Nehammer zopakoval odmietavý postoj svojej krajiny voči jadrovej energii. Jeho kabinet sa v programovom vyhlásení zaviazal, že sa pokúsi zabrániť spusteniu tretieho a štvrtého bloku slovenskej jadrovej elektrárne Mochovce, pripomenula APA. Po stretnutí s Hegerom podľa rakúskych médií uviedol, že je nevyhnutné „držať bezpečnostné štandardy v jadrových elektrárňach na najvyššej možnej úrovni“.

Stabilita na Ukrajine je v záujme SR aj Európy

Obaja činitelia rokovali tiež o vojne na Ukrajine. Rakúsko podľa Nehammera nehodlá nasledovať Švédsko a Fínsko, ktoré v súvislosti s ruskou inváziou prehodnotili svoju vojenskú neutralitu a usilujú sa o vstup do NATO. Takáto diskusia sa v alpskej krajine „nevedie“, povedal kancelár s tým, že Rakúsko sa hlási k spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike Európskej únie a plánuje tiež viac investovať do vlastnej obrany.

Heger na spoločnej tlačovej konferencii s Nehammerom vyhlásil, že víťazstvo Ukrajiny v boji proti ruským inváznym silám je v záujme nielen Slovenska, ale aj celej Európy. Prinesie to totiž stabilitu do celého regiónu.

„Je pre nás dôležité, aby každá (naša) susedná krajina bola slobodná,“ povedal Heger. Slovensko aj z tohto dôvodu poskytuje Ukrajine takú rozsiahlu pomoc, konštatoval. Predseda vlády SR ocenil, že solidarita funguje nielen v rámci EÚ, ale aj celého demokratického sve­ta.

Heger vyzdvihol kvalitu vzájomných vzťahov SR a Rakúska, ktoré sú podľa jeho slov „priateľské, korektné a prehlbujúce sa“. Rakúsku sa poďakoval za prijatie zákona o spätnom vyplatení rodinných prídavkov občanom iných členských krajín EÚ pracujúcim v Rakúsku, keďže sa to týka aj občanov SR. Heger tiež priblížil, že obe krajiny sú prepojené ekonomicky aj pracovne a vďaka otvorenej komunikácii dokážu riešiť problémy, ktorým čelia.

Heger aj v súvislosti s náporom utečencov z Ukrajiny ocenil solidaritu v rámci EÚ a pomoc jednotlivým štátom. Na záver svojho vyhlásenia vo Viedni zdôraznil, že „21. storočie by malo byť storočím mieru“.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #Karl Nehammer