Vo štvrtok budú teploty atakovať 40 stupňov

Horúčavy až okolo 39 stupňov Celzia hrozia vo štvrtok vo viacerých regiónoch prevažne na západe a juhu krajiny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy tretieho stupňa pre viaceré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Horúčavám sa nevyhne ani zvyšok Slovenska.

19.07.2022 08:49 , aktualizované: 12:23
Taliansko počasie leto horúčavy Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Okrem toho vydal SHMÚ na štvrtok aj výstrahy druhého stupňa, okrem niektorých regiónov v spomínaných krajoch platia aj pre celý Trenčiansky a Košický kraj, ako aj pre väčšinu Prešovského a Žilinského kraja. Teploty sa môžu vyšplhať až na 36 či 37 stupňov Celzia.

Horúčavám sa nevyhnú ani regióny na severe Slovenska. Pre okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Čadca platí výstraha prvého stupňa. Treba tu počítať s teplotami okolo 33 až 34 stupňov Celzia.

Horúčavy už od utorka

S horúčavami až do 34 stupňov Celzia treba rátať aj počas utorka. SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj, a tiež pre okres Rožňava.

„Miestami sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 až 34 stupňov Celzia. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornili meteorológovia.

Video

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto pripomína, že počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín, deťom je potrebné pitie ponúkať. Pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny.

požiar Čítajte viac Horúčavy sužujú Európu, požiare majú v Španielsku dve obete. Plamene pustošia Krétu
debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #SHMÚ