Rozvrat právneho štátu na Slovensku? EK nič také nezistila

Správa Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku nekonštatuje žiadny jeho rozvrat. Na dnešnej tlačovej besede to zdôraznil šéf Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO). Doplnil pritom, že rovnaké stanovisku už vzišlo aj z Ústavného súdu SR a tiež z Generálnej prokuratúry SR.

19.07.2022 12:56
Lukáš Kyselica Foto: ,
Lukáš Kyselica
debata (21)

„To znamená, že všetky tie nezmysly a klamstvá, ktoré tu šíri pozícia dva roky o tejto vláde, sú len ich vlastnými výmyslami,“ povedal Vetrák. Zároveň skonštatoval, že v oblasti stavu justície, ako aj boja proti korupcii, má Slovensko v súčasnosti lepšie výsledky, ako to bolo za vlád Smeru-SD. „To konštatuje aj Európska komisia vo svojej tohtoročnej správe,“ uviedol Vetrák. Zároveň dodal, že komisia nenašla právne nedostatky pri protipandemických opatreniach.

Poslanec Lukáš Kyselica (OĽaNO) v súvislosti so správou komisie pripomenul problematiku využívania paragrafu 363 Trestného poriadku generálnym prokurátorom. Podľa neho treba využívanie daného paragrafu zladiť s inými európskymi krajinami. „Takisto to navrhovala aj Benátska komisia. A Európska komisia navrhuje oklieštiť právomoci generálneho prokurátora pri paragrafe 363,“ povedal Kyselica.

Drucker, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Minister Matovič pokračuje v rozklade štátu

Pokiaľ ide o problém korupcie, Kyselica poukázal na prvé právoplatné rozsudky v korupčných kauzách bývalých predstaviteľov štátnej moci. „Nikdy to nebude ideál, ale náprava sa dá robiť postupne,“ dodal Kyselica.

Správa o stave právneho štátu Európskej komisie odporúča pre efektívnejšie vyšetrovanie korupčných káuz obmedziť právomoci generálneho prokurátora, pričom upozorňuje na kompetencie generálneho prokurátora práve v spojitosti so zatýkaním ústavných činiteľov. Informoval o tom ešte minulý týždeň rezort spravodlivosti. Slovensku sa v hodnotení komisie podarilo v niektorých oblastiach presadiť zmeny k lepšiemu, v iných zostáva na rovnakom mieste.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #právny štát