V stredu bolo najteplejšie v neobvyklej lokalite, historické maximá odolali

Teplota na území Slovenska presiahla v stredu 37 stupňov Celzia. Najteplejšie bolo v Žiari nad Hronom, kde namerali 37,5 stupňa Celzia. Historické maximá však prekonané neboli. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

20.07.2022 08:30 , aktualizované: 23:16
Počasie / Slnko / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

V prípade stredajšej najteplejšej lokality ide podľa meteorológov o neobvyklú lokalitu s celoslovenským denným maximom teploty vzduchu. „No vzhľadom na to, že najteplejší vzduch je viazaný na stredné Slovensko a okolie (respektíve širšia oblasť Západných Karpát), nižšie kotlinové polohy konkurujú krajnému juhu územia,“ konštatuje SHMÚ.

Meteorológovia zároveň pripomínajú 15. výročie najhorúcejšieho dňa v histórii meraní na Slovensku, keďže 20. júla 2007 namerali napríklad v Hurbanove 40,3 stupňov Celzia, v Dudinciach 40,2 stupňa Celzia. „Vo štvrtok očakávame, že bude ešte teplejšie ako v stredu, približne o dva stupne Celzia,“ poznamenáva SHMÚ.

Počas stredy platili na väčšine územia výstrahy pred vysokými teplotami. Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, takisto vo viacerých okresoch Trenčianskeho, Košického a Banskobystrického kraja. Výstraha platila od 13.00 do 18.00 h.

Pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Gelnica, Spišská Nová Ves a v niekoľkých okresoch Žilinského a Prešovského kraja vydali výstrahu prvého stupňa. Teploty tu miestami dosiahli 33 až 34 stupňov Celzia. Výstrahy sa netýkali niekoľkých okresov na severe Slovenska, napríklad Oravy ani Tatier.

Video

Horúčavy potrápia Slovensko aj počas štvrtka. Na väčšine západného Slovenska a v niektorých južných okresoch stredného Slovenska sa môže teplota vyšplhať na 38 až 39 stupňov Celzia.

S vysokými teplotami však treba počítať na celom území krajiny. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstrahy tretieho stupňa boli vydané pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, pre väčšinu územia Banskobystrického kraja a niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Teploty môžu podľa meteorológov vystúpiť na 38, prípadne 39 stupňov Celzia.

Pre východné Slovensko a tiež niektoré okresy západného a stredného Slovenska platia výstrahy druhého stupňa. Vzduch sa tam môže zohriať na 35 až 37 stupňov Celzia. V niektorých severnejších okresoch by teplota mohla vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia. Pre dané územie platia výstrahy prvého stupňa. „Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ pripomína SHMÚ.

Kolapsy z tepla

Zdravotnícki záchranári pomáhali v utorok pri 100 kolapsoch z tepla. Najviac prípadov zaznamenali v Prešovskom kraji, kde pomohli 23 osobám. Naopak, najmenej výjazdov zaznamenali v Trnavskom kraji, a to sedem. Uviedla to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Na druhom mieste v počte výjazdov pre kolapsy bol Košický kraj (14), ďalej Trenčiansky (13), Bratislavský a Žilinský (oba 12), nasleduje Banskobystrický (11) a Nitriansky kraj (8).

Medzi ošetrenými bolo 47 mužov, 48 žien a päť detí. Najstaršou pacientkou bola 93-ročná žena, najmladším pacientom bolo 12-ročné dievča. Väčšina pacientov (57) bola podľa Krčovej po ošetrení transportovaná do nemocnice.

Kolaps z tepla vzniká podľa Krčovej pri prehriatí organizmu a prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, malátnosťou, bolesťami hlavy, závratmi. Môže sa pridať nevoľnosť až zvracanie, a tiež krátkodobá porucha vedomia.

„Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, aj pre mladého zdravého človeka. Najohrozenejšie skupiny sú deti, seniori, tehotné ženy a chronickí pacienti, najmä kardiaci a diabetici. Platí, že počas horúčav by sme sa mali vyhýbať nadmernej fyzickej aktivite a slnku, dodržiavať pitný režim a pri športe v exteriéri by sme nemali preceňovať sily a podceňovať počasie,“ upozorňuje Krčová.

K základnej prvej pomoci pri kolapse patrí podľa hovorkyne preniesť pacienta do chladnejšieho prostredia, aspoň do tieňa, a uložiť ho do ležiacej alebo pololežiacej polohy. „Pomáha ovlažovanie, prípadne ovievanie. Ľadová voda nie je vhodná, pacientovi podávame vlažnú vodu po malých dúškoch,“ priblížila. Ak sa stav nezlepšuje, alebo pacient opakovane upadá do bezvedomia, odporúča kontaktovať linku 155.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #SHMÚ