Portál verejnej správy deň nefungoval. Môže za to kábel v tuneli

Štát bol vyše 24 hodín offline, oznámil Michal Truban (PS). Podľa predbežnej správy bolo slovensko.sk neprístupné pre poškodený kábel v železičnom tuneli.

20.07.2022 11:47
debata (7)

„SLOVENSKO.sk celý deň nefungovalo. Aspoň sme zistili, že na MIRRI (ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktoré vedie Veronika Remišová, pozn. red.) nemusia byť tak vystrašení z výpadku a donekonečna preto dodatkami predlžovať smeráckym firmám zmluvu na jeho prevádzku,“ píše Truban, spoluzakladateľ platformy Slovensko.Digital a podpredseda Progresívneho Slovenska.

Hovorí, že „výpadky sa dejú v každom systéme, ale max na pár hodín. Ústredný štátny portál, za ktorý sme si zaplatili neslušne veľa peňazí, má mať 2– aj 3-násobný backup. Nie len pre takéto prípady, že niekde zhoria káble, ale pre prípad kybernetického útoku alebo sabotáže proti infraštruktúre,“ pokračuje s tým, že v Estónsku sú štátne systémy zálohované aj mimo územia. Pre prípad útoku z Ruska. „Od februára prebieha vo vedľajšej krajine vojna, sme na východnej hranici aliancie, každý toho má plné ústa, ale základné veci sú takto zanedbané. Niekde zhoria káble a štát je offline,“ dodáva Truban.

Ústredný portál verejnej správy smeruje návštevníka na tie rezorty, ktoré potrebuje vo svojej konkrétnej životnej situácii. Mal by byť teda k dispozícii non-stop.

„Príčina výpadku portálu slovensko.sk sa podarila identifikovať ako poškodenie optického kábla v železničnom tuneli,“ reagoval Odbor informačného obsahu Sekcie aplikačnej administratívy Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES).

„Jednalo sa teda o závažnejšiu príčinu, na odstránení ktorej intenzívne pracovali od včerajšieho poobedia viaceré subjekty a práce prebiehali aj celú noc. Dnes ráno sa ešte vykonávali posledné testy pred opätovným uvedeným portálu do prevádzky pre verejnosť a momentálne by mal byť portál už plne funkčný,“ dodáva odbor.

Podľa tohto stanoviska sa vyšetruje, ako došlo k poškodeniu kábla. A na ďalšie Trubanove poznámky odbor uviedol: „Na oficiálnom stanovisku vedenia NASES a MIRRI k preventívnym opatreniam a záložným riešeniam sa pracuje.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko.Digital #Slovensko.sk