Fico sa opäť sťažuje v Európe: Som obvinený za politickú prácu

Európska komisia je vzdialená od reálneho života v členských štátoch Európskej únie, tvrdí predseda Smeru Robert Fico v súvislosti so správou komisie o právnom štáte.

20.07.2022 13:52
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (205)

Nepáči sa mu, že si komisia nevšimla aj jeho trestné stíhanie, ktoré prezentuje ako zneužívanie trestného práva na likvidáciu opozície. V otvorenom liste predsedníčke komisie Ursule von der Leyenovej pripomína aj prípad nebohého exprezidenta polícia Milana Lučanského a advokáta Ľubomíra Krivočenka, ktorý zomrel vo väzbe na Covid, ale aj bývalej nominantky Smeru Moniky Jankovskej.

NAKA, Úrad vlády Čítajte viac Fico a Imrecze pili víno a fajčili cigary. Prečítajte si, čo polícia skúma na Úrade vlády

„Európska komisia bola za posledných osemnásť mesiacov opakovane informovaná o hrubom zneužívaní trestného práva na likvidáciu opozície, o porušovaní práv obvinených, o fabulovaní dôkazov či o podozrivých úmrtiach obvinených vo väzbe. Správa Európska komisie absolútne odignorovala túto realitu. Nemienim špekulovať, prečo sa tak stalo. Nie je však možné rešpektovať takéto očividné zavádzanie medzinárodnej verejnosti o situácii na Slovensku, ktorá nemá s právnym štátom nič spoločné,“ píše Fico v otvorenom liste adresovanom predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

súd Pezinok Kuciak  pojednávanie spis Čítajte viac Sudkyňa aj k § 363: Niekto oklamal Európsku komisiu. A ešte aj manipuluje a zneužíva jej správu

Fico sa v liste odvoláva aj na vyjadrenie ombudsmanky Márie Patakyovej, ktorá 23. marca konštatovala, že advokát Krivočenko zomrel v dôsledku nesprávneho manažmentu poskytovania zdravotnej starostlivosti, čím došlo k porušeniu jeho základného práva na ochranu zdravia.

„O porušovaní iných práv obhajcu vo väzbe nehovoriac. Smrť bývalého prezidenta Policajného zboru generála Milana Lučanského vo väzbe je opradená tajomstvami a vláde sa doteraz nepodarilo vyvrátiť obrovské podozrenia,“ tvrdí predseda Smeru. Pripomenul aj osud bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, ktorá bola pre podozrenie z korupcie vo väzbe viac ako rok, pričom polícia toto obdobie zbytočne naťahovala.

súmrak, NAKA Čítajte viac Makó s Imreczem na Úrade vlády. Vrátili sa na miesto činu

Znepokojení z Kolíkovej

Správa o stave právneho štátu vyjadrila znepokojenie z ústavnej reformy ministerky Márie Kolíkovej (SaS), ktorej navrhnutý a prijatý režim odvolávania členov Súdnej rady znižuje záruky nezávislosti súdnictva. Ako kontroverznú tiež komisia vníma Kolíkovou presadené zavedenie trestného činu ohýbania práva, ktorý je namierený proti sudcom. Komisia ale zároveň ocenila snahu o reformu Súdnej mapy a obzvlášť vznik samostatného správneho súdnictva.

Komisia poznamenáva, že pokračujú trestné konania v súvislosti s korupciou a zneužívaním úradu sudcov a iných zástupcov spravodlivosti a orgánov presadzovania práva. Zároveň však spomína znepokojenie nad pracovným prostredím advokátov na Slovensku. „Advokátska komora uviedla, že advokáti čelia pri výkone svojho povolania hrozbám a obťažovaniu,“ píše komisia. Dodáva, že aj vnímanie korupcie odborníkmi je za posledných päť rokov relatívne stabilné.

Správa pripomína, že časť verejnosti vníma problém s aplikáciou paragrafu 363 Trestného poriadku, pričom sama komisia voči nemu kritická nie je. Skôr upozorňuje, že spolupráca viacerých štátnych orgánov zabezpečujúcich výkon práva nie je dobrá.

„Vo všeobecnosti by bolo obmedzenie právomoci generálneho prokurátora v súlade s európskymi normami, ktoré sa týkajú autonómie a vnútornej nezávislosti prokuratúry,“ uvádza sa v správe, ktorá konštatuje aj čoraz väčšie zhoršovanie efektívnosti súdnych konaní najmä v správnych veciach. Slovensku tiež naďalej chýba zákon o lobingu, lepšia ochrana novinárov a väčšia redakčná nezávislosť verejnoprávnych mé­dií.

Lukáš Kyselica Čítajte viac Rozvrat právneho štátu na Slovensku? EK nič také nezistila

Som štvrtýkrát obvinený, píše Fico

Predseda Smeru nezabudol spomenúť ani vlastné trestné stíhanie za zneužitie právomoci verejného činiteľa, ohrozenie daňového tajomstva a najmä založenie zločineckej skupiny. „Nemienim sa sťažovať, ale ako predseda najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany som štvrtýkrát obvinený, vo všetkých prípadoch výlučne za politickú prácu a za organizovanie tlačových konferencií, kde sme poskytovali pravdivé informácie o trestnej činnosti politických oponentov,“ pripomenul Fico vlastné problémy so zákonom.

Podľa Fica je ale táto správa nekvalifikovaná, nepravdivá a pôsobí smiešne. „Po prečítaní Správy Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku z 13. júla 2022 musí mať každý pocit, že na Slovensku je všetko v súlade s medzinárodnými štandardmi. Musím však správu odmietnuť ako nekvalifikovanú a nepravdivú. Stačí sa pozrieť na zdroje, z ktorých Európska komisia čerpala,“ pokračuje Fico.

Na záver komisiu vyzýva k väčšej aktivite. „Chápem, že má širokú agendu a že Slovensko je malá krajina, ktorú v súčasnosti na Európskej rade zastupuje premiér súhlasiaci bez odporu so všetkým. Ak si Európska komisia chce zachovať akú takú mieru dôveryhodnosti, musí sa doslova kritickou situáciou na Slovensku, kde dochádza ku všetkým porušeniam princípov právneho štátu, zaoberať,“ vyzval na záver Fico.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ursula von der Leyenová #NAKA #kajúcnici