Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na znečistenej rieke Slaná

Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená banskými vodami. Mimoriadna situácia bude platiť pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Rozhodla o tom na stredajšom rokovaní.

20.07.2022 15:08 , aktualizované: 15:45
Prezidentka SR, Rieka Slaná je mŕtva, Čaputová,... Foto:
Rieka Slaná je aj v polovici júla stále červená.
debata (6)

„Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je vytvoriť podmienky pre prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie zhoršovania ukazovateľov kvality vôd a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti so vstupom kontaminovaných banských vôd do vodného toku Slaná z banskej činnosti v katastri obce Nižná Slaná,“ ozrejmilo ministerstvo životného prostredia.

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) má zabezpečiť prieskum, vypracovanie odborných materiálov a analýzu najlepších technologických postupov potrebných na obnovenie pôvodného stavu vodných útvarov rieky. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) má spolupracovať pri zabezpečení financií, ktoré budú určené na zlepšenie stavu toku. Materiál tiež ukladá ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) prijímať ďalšie opatrenia na znižovanie znečisťovania Slanej.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.

Wiezik: Je alarmujúce, že mimoriadnu situáciu na rieke Slaná vyhlásili až teraz

Je alarmujúce, že k vyhláseniu mimoriadnej situácie na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená, prišlo až teraz. V reakcii na vyhlásenú mimoriadnu situáciu vládou to uviedol europoslanec Michal Wiezik (Progresívne Slovensko).

Všetky argumenty na vyhlásenie mimoriadnej situácie platili podľa Wiezika aj bezprostredne po znečistení. „Slaná dnes po piatich mesiacoch dostáva šancu. Verím však, že kompetentné ministerstvá dajú konečne výhovorky bokom a prevezmú zodpovednosť nad touto ekologickou katastrofou,“ skonštatoval.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) návrhom vyhlásenia mimoriadneho stavu až teraz usvedčil sám seba z nekompetentnosti, skonštatovala mimoparlamentná strana Aliancia. V tomto čase už mal byť podľa nej predstavený plán na revitalizáciu rieky. „Postoj kompetentných orgánov na čele s ministerstvom životného prostredia je hanebný a pre mňa osobne aj nepochopiteľný. Ján Budaj namiesto toho, aby bil na poplach, strácal čas s kompetenčnými hádkami, čím dopustil ekologickú katastrofu nevídaných rozmerov,“ povedal bývalý šéf envirorezortu a predseda republikovej rady strany László Sólymos. Dodal, že pre nečinnosť ministra ohrozuje znečistená rieka pitnú vodu v studniach.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna situácia #rieka Slaná