Horúčavy vrcholia. V Dolných Plachtinciach namerali 40 stupňov Celzia

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred vysokými teplotami, miestami môže teplota dosiahnuť 40 stupňov Celzia.

21.07.2022 08:38 , aktualizované: 16:17
debata (6)

Najteplejšie bude vo štvrtok na väčšine západného Slovenska a v niektorých južných okresoch stredného Slovenska. S vysokými teplotami však treba počítať na celom území krajiny. Upozorňuje na to SHMÚ na svojom webe.

Výstraha tretieho stupňa bola vydaná pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj. Teplota sa tam bude pohybovať v rozmedzí 38 až 39 stupňov Celzia.

Horúčavy / Teplota/ Teplomer / Čítajte viac Záchranárka, ktorá v dnešnej horúčave slúži, prirovnala pacientov k bazalke. Prečo?

Pre východné Slovensko a niektoré okresy západného a stredného Slovenska platí výstraha druhého stupňa. Vzduch sa tam môže zohriať na 35 až 37 stupňov Celzia.

V severnejších okresoch je vydaná výstraha prvého stupňa s tým, že teplota môže vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia.

Výstrahy platia od 13.00 h do 18.00 h. „Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ pripomínajú meteorológovia.

TOP 5 spôsobov ako sa schladiť v horúčavách
Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

V Dolných Plachtinciach namerali 40 stupňov

V obci Dolné Plachtince v okrese Veľký Krtíš vo štvrtok poobede namerali 40 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

„Teplota vzduchu na úrovni 40 stupňov Celzia alebo tesne pod touto hodnotou sa tam udržiava už takmer jednu hodinu,“ skonštatovali meteorológovia. Teplotu 39 stupňov Celzia a viac namerali aj na staniciach Vígľaš-Pstruša (39,2 stupňa), Slovenská Ľupča (39,3 stupňa) a Žiar nad Hronom (39 stupňov Celzia).

SHMÚ priblížil, že ide o tretí deň v histórii meraní s takou vysokou teplotou na Slovensku. Predtým 40 stupňov Celzia namerali 20. júla 2007 a 8. augusta 2013.

Pomoc potrebovalo aj trojročné dieťa

Pomoc záchranárov v súvislosti s horúčavami potrebovalo v stredu celkovo 108 ľudí. Najmladším ošetreným pacientom bolo trojročné dieťa v Žilinskom kraji, najstaršou 94-ročná žena v Košickom kraji. Ako ďalej informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová, najviac pacientov, 19, potrebovalo pomoc v Banskobystrickom, najmenej v Trnavskom, Nitrianskom a Košickom kraji, v ktorých malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav zhodne po desať pacientov.

Záchranná zdravotná služba apeluje, aby ľudia dbali na prevenciu. „Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," zdôrazňujú záchranári.

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy