Szalay: Rokovanie o mzdách zdravotníkov bez odborov a ministra je dehonestácia

Rokovanie o zvýšení miezd zdravotníkov bez Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) aj ministra zdravotníctva je ignoranciou a dehonestáciou. V reakcii na minulotýždňové rokovanie na Úrade vlády SR to uviedol šéf zväzu Anton Szalay. Pripomenul, že zväz zastupuje všetky zdravotnícke profesie.

21.07.2022 12:50
Anton Szalay Foto:
Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay
debata (6)

Zároveň požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o uskutočnenie diskusie k stavu rokovaní a postupu rezortu v riešení súčasnej situácie. Chce na ňom prebrať tiež 500-eurový príspevok v reakcii na infláciu, ktorý sa má podľa šéfa rezortu financií Igora Matoviča (OĽANO) týkať aj zdravotníkov.

Szalay upozornil, že rokovania o platoch sa uskutočňujú jeden rok a doposiaľ sa nepredložil návrh zvýšenia, rovnako ani jeho finančné krytie. „Ďakovanie zdravotníkom na balkónoch nestačí, presne tak ako vylepovanie srdiečok v oknách panelákov,“ podotkol.

Neprizvanie na rokovania o platoch kritizovali aj komory sestier či záchranárov, ako aj zamestnávatelia v zdravotníctve. Na rokovaní boli lekárske a sesterské odbory. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský reagoval, že rokovania o mzdách sú úlohou odborov, nie komôr. Ministerstvo zdravotníctva skonštatovalo, že sa s odborovými a stavovskými organizáciami v súvislosti s ich požiadavkami stretáva často. Rokovania o platoch majú pokračovať 9. augusta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Szalay #platy zdravotníkov