V rodnom dome M. R. Štefánika si pripomenuli 142. výročie jeho narodenia

V Slovenskom národnom múzeu – Múzeu Slovenských národných rád si pripomenuli 142. výročie narodenia generála Milana Rastislava Štefánika. Slávnostné podujatie sa konalo pod záštitou Ministerstva obrany.

21.07.2022 19:20
Milan Rastislav Štefánik Foto:
Generál Milan Rastislav Štefánik
debata (1)

Samotný akt sa uskutočnil pred rodným domom Štefánika v Košariskách v okrese Myjava. „Odkaz Štefánika je aktuálny neustále. Bol demokrat, ktorý podporoval pluralitu názorov a podporoval aj právo národov na sebaurčenie. Vďaka tomu dnes existuje slobodná Slovenská republika. Jeho myšlienky sú stále platné. Slovensko by aj teraz malo ísť cestou podpory krajín, ktoré si chcú určiť svoju budúcnosť a ktoré odmietajú vojnu ako spôsob riešenia problémov,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

Počas dňa nasledovali v rodnom dome M. R. Štefánika scénické vstupy pre návštevníkov. „Od minulého roka je v múzeu inštalovaná nová expozícia pod názvom Milan Rastislav Štefánik, generál osloboditeľ. V rámci služieb Božích bola odprezentovaná nová interaktívna publikácia SNM Cestujeme okolo sveta s Milanom Rastislavom Štefánikom,“ doplnila riaditeľka múzea Alena Petráková.

Program bude pokračovať aj v piatok 22. júla ďalšími scénickými prehliadkami. "O 16.00 h sa v priestoroch Vzdelávacieho centra Albertína pri Múzeu Milana Rastislava Štefánika bude konať beseda s Jozefom Banášom a jeho hosťami, znalcami osobnosti Štefánika.

Dvojdňový program zavŕši večerný koncert na nádvorí Štefánikovho rodného domu, na ktorom sa predstaví saxofonista Adam Horváth s klaviristom Milanom Trizuliakom," informovala Petráková. Program Štefánikových dní bude ďalej pokračovať 22. a 23. júla v Brezovej pod Bradlom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #M. R. Štefánik