Heger u Čaputovej: Kríza vznikla pre prieskum popularity, v ktorom Matovič pohorel

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO). Diskutovali o koaličnej kríze. Podľa Hegera krízu spustil prieskum popularity, v ktorom Igor Matovič (OĽaNO) pohorel a preto ho chce SaS dostať z vlády.

22.07.2022 09:58 , aktualizované: 14:02
čaputová, heger Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci predsedu vlády Eduarda Hegera.
debata (150)

Premiér Heger po stretnutí s prezidentkou

Video

Premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) plynie ultimátum, ktoré dostal od strany SaS. Tá 6. júla vypovedala koaličnú zmluvu a dala jasnú podmienku svojho zotrvania vo vláde. Nová zmluva a odchod ministra financií a šéfa mandátovo najsilnejšieho hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Inak štyria ministri SaS podajú k 1. septembru demisiu.

Heger tvrdí, že rešpektuje tak rozhodnutie SaS, tak rozhodnutie jeho vlastného hnutia OĽaNO. Kým SaS trvá na odchode Matoviča, OĽaNO tvrdí, že pre hnutie je to „červená čiara“.

Igor Matovič Čítajte viac Omyly Igora Matoviča. Už sa sťažuje ako Fico či Trump

„Celý spor je zhmotnený len do osoby Igora Matoviča. Spustilo sa to prieskumom popularity. Áno, vidíme, že Igor Matovič je v tomto prieskume najnepopulárnejší politik. Ale v demokratických krajinách by nemali a neurčujú zostavenie koalícií prieskumy popularity a preferencií. Rozhodujú o tom voliči, ktorí dávajú mandát na štyri roky. To by sme mali mať na pamäti,“ povedal Heger s tým, že na základe výsledkov prieskumu sa SaS rozhodla tak vystúpiť proti Matovičovi.

„Do konca leta máme necelých šesť týždňov. Očakávam, že finálne rozhodnutie bude padať v posledné dni a posledné hodiny,“ podotkol predseda vlády s tým, že to isté povedal aj prezidentke.

„Pracujem so scenárom, kde štvorkoalícia dovládne celé volebné obdobie. Tomu venujem svoju energiu,“ pokračoval Heger po stretnutí s prezidentkou Čaputovou. Ak by sa SaS rozhodla odísť aj z vlády, považuje to „za jej zlé rozhodnutie“.

Priznal však, že pracuje aj so scenárom, že v septembri bude krajine vládnuť menšinový kabinet. Verejne však chce diskutovať len o scenári zachovania štvorkoalície. Ostatné scenáre podľa neho „patria za dvere“.

Zopakoval, že spor vyeskaloval kvôli jednému prieskumu popularity, podľa ktorého je Matovič najmenej populárnym, resp. najnepopulárnejším politikom v súčasnosti. „To bol spúšťač, ktorý spustil reakciu strany SaS, iný dôvod tam nevidím,“ vysvetlil svoj pohľad na koaličnú krízu.

Rozhodnutie SaS považuje za zlé a ak sa štvorkoalícia rozpadne, bude to považovať za následok jej zlého rozhodnutia.

„Stále som viazaný programovým vyhlásením vlády, ktoré schválili poslanci štvorkoalície,“ dodal. „Robíme reformy, výrazné investície, máme plán obnovy a zdroje, ktoré by sme ťažko hľadali v rozpočte,“ pokračoval s tým, že „chce pripraviť Slovensko na ďalšie voľby, aby vládu zostavovali demokratické strany, nie extrémistické, populistické a skorumpované“.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič: Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia. Weisenbacher žiada ospravedlnenie

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza #Eduard Heger #Zuzana Čaputová