Pokračovanie článku: Heger u Čaputovej: Kríza vznikla pre prieskum popularity, v ktorom Matovič pohorel

Prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula, že takto veľkú a vážnu krízu zažíva táto koalícia už po druhý raz. „Vládna kríza nie je výsledkom náhody, nie je to vírus, ktorý vládu postihol. Je to dôsledok veľmi konkrétnych udalostí, krokov a vyjadrení, ktorých podcenenie viedlo k tomu, že náš štát čelí veľkým vonkajším problémom a zároveň vnútornej nestabilite a nejasnému vývoju,“ vyhlásila Čaputová po stretnutí s tým, že „nie je rozhodcom tohto sporu“.

Podľa nej je však príčina krízy „bola identifikovaná pomerne presne“.

Politické dianie v podcaste denníka Pravda komentuje politológ Jozef Lenč.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Konštatujem, že táto kríza sa deje v kontexte iných globálnych problémov ako je pandemická kríza, bezpečnostná kríza, inflácia, ktorá má sociálne a ekonomické dopady, energetická kríza. Vnútropolitické spory sa dejú na pozadí mnohých domácich problémov, ktorých nevyriešenie viedlo k štrajkovej pohotovosti samospráv, hrozbe štrajku zo strany učiteľov alebo hrozbe výpoveďami lekárov,“ pokračovala Čaputová.

Dodala, že sa Hegera pýtala, aké kroky podnikne, aby zabezpečil stabilitu vlády alebo, „aby došlo k umožneniu iných ústavných možností“.

Čaputová pripúšťa ako alternatívu vyriešenia koaličnej krízy „výmenu ministrov“.

„Vonkajšie krízy si nevyberáme. Ale za vnútorné zodpovedáme. Za vládnu krízu v plnom rozsahu zodpovedá vláda a ja očakávam jej skoré vyriešenie,“ uzavrela Čaputová svoje vyhlásenie.

Tak ako sa v piatok stretla s Hegerom, absolvovala aj stretnutie s lídrom SaS, vicepremiérom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza #Eduard Heger #Zuzana Čaputová