EÚ uvalila sankcie na šéfa Nočných vlkov Hambálka

Európska únia zaradila na sankčný zoznam európskeho šéfa Nočných vlkov Jozefa Hambálka. Dôvodom je jeho podpora ruskej invázie na Ukrajine. Rozhodnutie je zverejnené v Úradnom vestníku EÚ.

22.07.2022 10:01
noční vlci Foto:
Snímka z dronu urobená nad klubom Nočných vlkov v Dolnej Krupe.
debata (38)

„Hambálek, ktorý môže byť napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších zástupcov ruskej vlády, je verejne známy tým, že budoval európske ústredie Nightwolves MC na bývalej vojenskej základni na Slovensku,“ píše sa vo vestníku. Mal tiež používať vyradené vojenské vybavenie vrátane tankov.

„Jeho prebiehajúce aktivity zahŕňajúce údajne aj výcvik na aktívny boj na Ukrajine pre členov klubu Nightwolves, ktorý prebieha na jeho majetku, a aktívnu podporu proruskej propagandy v Európe sa môžu považovať za bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu a EÚ,“ uvádza sa v rozhodnutí. Hambálek podľa neho materiálne alebo finančne podporuje konanie narúšajúce alebo ohrozujúce územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny.

nocni vlci, dolna krupa Čítajte viac Šéf Nočných vlkov na Slovensku sa vyhrážal novinárom: Tu stoj, lebo si pôjdem zobrať zbraň

Noční vlci sú nacionalistický motocyklový klub založený v Moskve v roku 1989, ktorý má približne 45 pobočiek na celom svete, približuje sa vo vestníku. Klub sa má aktívne zapájať do ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine tým, že verejne podporuje anexiu Krymu z roku 2014 a vojnu proti Ukrajine v roku 2022. Na Ukrajine aktívne bojuje. Skupina mala v rokoch 2013 až 2015 získať od Kremľa aj štátne finančné prostriedky.

Na sankčný zoznam EÚ pribudlo vo štvrtok 48 jednotlivcov a deväť subjektov. Medzi nimi aj finančná inštitúcia Sberbank, ktorej väčšinovým akcionárom je Ruská centrálna banka. Celkovo je na sankčnom zozname 1229 osôb a 110 subjektov „zodpovedných za konanie, ktorým sa narúša alebo ohrozuje územná celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny“.

Joe Biden, Vladimir Putin Čítajte viac Zlato i Sberbank. EÚ uvalila ďalšie sankcie na Rusko a zavrela mu prístavy
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Noční vlci #vojna na Ukrajine #Jozef Hambálek