NKÚ: Hygienici, lekári a samosprávy pri pandémii zabrali, iní sa vyhýbali zodpovednosti

Epidemiológovia, zamestnanci úradov verejného zdravotníctva výrazným spôsobom prispeli k zvládnutiu mimoriadnej pandemickej situácie. O výsledkoch medzinárodnej kontroly zameranej na prevenciu infekčných chorôb a zvládanie pandémie na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku a Bielorusku v tlačovej správe informoval Marek Papajčík z Najvyššieho kontrolného úradu.

22.07.2022 10:19
debata (7)

Odborníci národných kontrolných inštitúcií na základe popísania rizík dospeli k záverom, že kľúčom na zvládanie takýchto mimoriadnych udalostí sú správne a jednoznačne nastavené postupy.

Ako vyplýva z tlačovej správy, viac ako dva roky trvajúca pandémia spôsobená ochorením COVID-19 odhalila viaceré riziká vo fungovaní krízových inštitúcií štátu. Slovensko nemalo v začiatkoch k dispozícii funkčnú sieť registrov, existujúce informačné systémy neposkytovali dostatočné dáta pre komplexné analýzy, analytici a odborníci pracovali v časovom sklze s čiastkovými informáciami.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Prieskum: Zaočkovať sa štvrtou dávkou by bolo ochotných 40,2 percenta Slovákov

„Hygienici, lekári a zástupcovia samospráv svojím aktívnym nasadením pomohli Slovensku zvládnuť kritickú pandemickú situáciu. Na druhej strane, zástupcovia rezortu zdravotníctva či členovia Ústredného krízového štábu sa vyhýbali zodpovednosti a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva. Hygienici vo viacerých prípadoch suplovali iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií,“ dokresľuje jedno zo zistení kontrolórov ich predseda Ľubomír Andrassy.

Časté zmeny nariadení

Vývoj pandemickej situácie donútil viaceré štáty meniť národné predpisy a nariadenia. Do konca januára 2021 bolo na Slovensku vydaných 105 opatrení, v Poľsku viac ako 250. Kontrolóri poukázali na to, že časté zmeny nariadení môžu viesť k apatii verejnosti a sťažiť tak dodržiavanie predpisov.

Pandémia zvýraznila aj rezervy v slovenskom systéme očkovania mladých ľudí, ktoré má chrániť obyvateľstvo pred infekčnými ochoreniami. Problémy s dosahovaním kolektívnej imunity spoločnosti boli v ostatných rokoch identifikované predovšetkým v Bratislave a jej širšom okolí najmä pri očkovaní detí. Kontrolóri štyroch krajín sa zhodli na tom, že plnenie očkovacieho programu okrem iného šetrí verejné prostriedky, pretože tak populácia spotrebuje menej liekov a tiež menej hospitalizácií. Preto je podľa kontrolórov nevyhnutné udržať zaočkovanosť detskej populácie, ale aj aktívne podporovať zaočkovanosť dospelých a venovať osobitnú pozornosť očkovaniu ohrozených skupín populácie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #koronavírus