Zahraniční diplomati komentujú Pride: Ctíme si vytrvalosť v boji za autentický život

Sobotňajší Dúhový Pride podporujú aj zahraniční diplomati pôsobiaci na Slovensku. "Každej osobe prislúchajú ľudské práva a základné slobody," pripomínajú. Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ako aj bratislavský primátor Matúš Vallo.

23.07.2022 08:00
duhový pride 2019, pochod, bratislava, dúha,... Foto: ,
Účastníci sprievodu 9. ročníka podujatia Dúhový Pride v Bratislave v roku 2019.

„Sme presvedčení, že LGBTQI+ práva sú ľudské práva, a že v nich nie je možné robiť kompromisy. Pri oslavách Dúhových festivalov PRIDE v Banskej Bystrici 25. júna, v Bratislave 23. júla, v Košiciach 27. augusta, a ďalších podujatiach PRIDE po celej krajine si ctíme vytrvalosť LGBTQI+ ľudí v ich boji za autentický a slobodný život na Slovensku a vo svete. PRIDE je príležitosťou na uznanie mnohých spôsobov, ktorými LGBTQI+ komunity posilňujú a prispievajú do všetkých našich spoločností,“ píše sa v spoločnom vyhlásení.

VIDEO: S Janou Mičekovou z OZ Dúhový PRIDE, ktorá už šiesty rok pomáha organizovať podujatie Dúhový PRIDE – akciu, ktorá je oslavou inakosti a podporou queer komunity a menšín na Slovensku – sme sa zhovárali nielen o 12. ročníku. Ten vyvrcholí v sobotu 23. júla v Bratislave.

Video

Diplomati konštatujú, že nevyprovokovaná vojenská agresia Ruska voči susednej Ukrajine pripomína spoločné hodnoty, vrátane podpory ľudských práv. „Všeobecná deklarácia ľudských práv uvádza, že každej osobe prislúchajú ľudské práva a základné slobody. Rovnako princípy Charty základných práv Európskej únie zakotvujú rovnaké zaobchádzanie so všetkými, vrátane LGBTQI+ ľudí,“ pokračujú.

Oceňujú úsilie ochrancov ľudských práv LGBTQI+ a organizácií občianskej spoločnosti, ktorí pracujú na presadzovaní dodržiavania ľudských práv všetkých. „Sú to partneri a spojenci,“ podotýkajú diplomati.

„Silné a zdravé demokracie zaisťujú LGBTQI+ ľuďom možnosť plne sa zapájať do spoločnosti a využívať všetky výhody dostupné pre ich občanov. Krajiny sú silnejšie, keď všetci ľudia – bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, rodovú identitu alebo prejav, alebo pohlavné charakteristiky – sú plne uznávaní ako slobodní a rovnocenní členovia spoločnosti,“ uzatvára vyhlásenie, ktoré podpísali zástupcovia 27 veľvyslanectiev, zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, Generálna delegácia Flámska, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), štátny tajomník rezortu kultúry Radoslav Kutaš, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo, tím Slovenského národného strediska pre ľudské práva na čele s výkonnou riaditeľkou Silviou Porubänovou.

titulka lgbti Čítajte viac Čo ohrozuje tradičné rodiny: LGBTI komunita či kultúrne vojny?

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava