V Dolných Plachtinciach namerali opäť takmer 40 stupňov

Teplota vzduchu v sobotu popoludní na staniciach Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) atakovala hranicu 40 stupňov Celzia. Podľa informácií SHMÚ o nameraných hodnotách v hodinových intervaloch boli k 40-stupňovej hodnote najbližšie v Dolných Plachtinciach, kde o 15.00 h namerali 39,3 stupňa Celzia.

23.07.2022 08:44 , aktualizované: 17:35
debata (1)

Práve v obci v okrese Veľký Krtíš namerali vo štvrtok (21. 7.) popoludní 40 stupňov Celzia. Na viacerých miestach južného Slovenska, pre ktoré bola vydaná na sobotňajšie popoludnie výstraha najvyššieho 3. stupňa pred horúčavou, dosiahla teplota vzduchu vyše 38 stupňov Celzia, napríklad v Trebišove či obci Somotor v Trebišovskom okrese, takisto v Dudinciach alebo Rimavskej Sobote.

Video

Výstrahy pred vysokými teplotami vydali na sobotňajšie popoludnie meteorológovia prakticky pre celé Slovensko, výnimkou sú len severné regióny Kysúc, Oravy a Tatier.

Na strednom a východnom Slovensku platia výstrahy pred búrkami

Na strednom a východnom Slovensku platia v sobotu popoludní a večer výstrahy pred búrkami. Výstrahu vydali pre Banskobystrický kraj, platí aj takmer vo všetkých okresoch Žilinského, Košického a Prešovského kraja, ako aj v okrese Prievidza v Trenčianskom kra­ji.

V daných oblastiach by sa podľa odborníkov mohli vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom, nárazmi vetra a krúpami. Môže to spôsobiť prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov.

„Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ upozornil SHMÚ. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu alebo prechodne obmedziť dopravu.

TOP 5 spôsobov ako sa schladiť v horúčavách
Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Pomoc záchranárov v piatok potrebovalo 104 pacientov

Pomoc záchranárov v súvislosti s horúčavami potrebovalo v piatok celkovo 104 ľudí. Najmladším ošetreným pacientom bolo sedemročné dieťa v Banskobystrickom kraji, najstaršou 91-ročná žena v Trenčianskom kraji. Ako ďalej informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová, najviac pacientov, 18, potrebovalo pomoc v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom a Prešovskom kraji, v ktorom malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav deväť pacientov.

horúčava - voda - žena - hadica Čítajte viac Zakryte si hlavu aj oči, natrite sa vysokým SPF! Deti do roka chráňte pred slnkom úplne!

Záchranná zdravotná služba apeluje, aby ľudia dbali na prevenciu. „Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," zdôrazňujú záchranári.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155 a jej operátor poradí, ako ďalej postupovať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #SHMÚ