Čaputová: Slovensko potrebuje aj talent a hodnoty tvorené LGBTI komunitou

Spoločnosti, ktoré najlepšie pracujú so svojou rozmanitosťou sú tie, ktoré najlepšie odolávajú krízam. Aj keď to možno nevieme, všetci poznáme gejov, lesby alebo transrodových ľudí. Ich život sa odlišuje od predstáv, z ktorých majú niektorí obavy. Dôležité je hľadať si k sebe cestu, viesť dialóg bez invektív a nájsť spôsob, ako môžeme na Slovensku spolu žiť. Pripomenula to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

23.07.2022 12:31 , aktualizované: 13:44

„Patríte k LGBTI komunite, no zároveň ste naše deti, príbuzní, susedia, spolužiaci, kolegovia. Pracujete v každej jednej profesii vrátane školstva, zdravotníctva či sociálnych služieb. Ste tu doma a problém nie je s vami, ale s tými, ktorí si z vás robia terč pre naplnenie svojich politických cieľov. Slovensko potrebuje aj váš talent a hodnoty, ktoré tvoríte," uviedla prezidentka po stretnutí s jedným z najúspešnejších slovenských startupistov, učiteľkou a odborníčkou na vzdelávanie detí s rôznymi vzdelávacími potrebami a s medzinárodným párom, ktorý sa po 12 rokoch na Slovensku odsťahoval do zahraničia.

duhový pride 2019, pochod, bratislava, dúha, vlajka Čítajte viac Zahraniční diplomati komentujú Pride: Ctíme si vytrvalosť v boji za autentický život

„Rozprávali sme sa o tom, aké je to byť lesbou či gejom na Slovensku. O šikane a pocitoch menejcennosti, s ktorými sa musia vyrovnať mladí ľudia, o strachu o svojho partnera alebo dieťa, či o chýbajúcich verejne známych vzoroch. Aj pre mňa bolo poučné doplniť si obraz o tom, ako rozmýšľajú nad tým, prečo ostať alebo neostať na Slovensku," dodala Čaputová.

Video

Cigániková vyjadrila podporu LGBTI

Ľudia z LGBTI komunity spoločnosti nijako neškodia, práve naopak, sú to úplne normálni a prínosní ľudia, akých Slovensko potrebuje čoraz viac. Na sociálnej sieti to s pripomenutím osobnej účasti na sobotňajšom pochode Dúhový Pride uviedla poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jana Bittó Cigániková.

„Keby sme uznali práva LGBTI komunite, na Slovensku by sa žilo lepšie každému,“ vyjadruje Bittó Cigániková v statuse svoje presvedčenie. Účasť na pochode avizovala na sociálnej sieti už v piatok (22. 7.).

SNS oceňuje, že Pride bude mať protipól

Podľa SNS Pride zbytočne vyvoláva vášne a potláča konštruktívnu diskusiu o relevantných právach LGBTI. „Na Slovensku sú LGBTI ľudia úspešnými hercami, politikmi a realizujú sa v rôznych profesiách,“ dodávajú národniari. Zároveň dúfajú, že obe podujatia sa uskutočnia pokojným a dôstojným spôsobom.

Dúhový Pride aj pochod Hrdí na rodinu

Dúhový Pride a aj pochod Hrdí na rodinu sa budú v centre hlavného mesta konať v sobotu popoludní. Miestom Dúhového Prideu je Hviezdoslavovo námestie, po dvoch rokoch sa uskutoční aj sprievod ulicami Starého Mesta. Účastníci pochodu Hrdí na rodinu sa zídu na Rudnayovom námestí, v pláne je tiež pochod cez Staré Mesto.

Bratislavská mestská polícia avizovala zvýšený počet príslušníkov v uliciach, dodržiavanie verejného poriadku a bezpečnosti bude monitorovať aj prostredníctvom kamerového systému. Policajti upozorňujú, že vzhľadom na očakávaný veľký počet účastníkov môže dôjsť ku krátkodobému zastaveniu verejnej i osobnej dopravy v centre Bratislavy.

chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava #LGBTI+