Dúhový PRIDE 2022. Na Slovensku sa stále riešia ľudské práva menšín

Do ulíc Bratislavy sa v sobotu 23. júla, ako dvanásty ročník podujatia, vrátil Dúhový pochod Pride. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) na Pride vyhlásila, že „cíti bolesť a utrpenie“ lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí na Slovensku. Dodala, že sa ako šéfka súdnictva zasadí o zmenu. „Nedajte sa odradiť v túžbe žiť slobodne a dôstojne,“ odkázala prostredníctvom sociálnej siete prezidentka Zuzana Čaputová. V rovnaký deň len o dve staromestské ulice ďalej sa konal pochod Hrdí na rodinu.

23.07.2022 16:26 , aktualizované: 20:25
za vsetky rodiny pride bratilava 2022 Foto: ,
Odhadom sa na tohtoročnom Dúhovom pochode v Bratislave zúčastnilo zhruba štyritisíc návštevníkov.

Pride sa po dvoch rokoch v online priestore vrátil do ulíc

„Naprieč európskymi mestami sú pochody PRIDE oslavou, nejakým karnevalom alebo vytvorením nejakého bezpečného prostredia, kde sa komunita môže stretnúť a užiť si tento oslavný deň,“ vysvetlila v relácii Ide o nás Jana Mičeková z občianskeho združenia Dúhový Pride.

„Na Slovensku to, bohužiaľ, nie je len oslavný deň queer komunity, oslava inakosti. U nás tam je veľmi zásadný odkaz a síce, že ľudské práva majú na Slovensku dvojaký meter,“ komentovala Mičeková.

„Verím v ľudské dobro a verím, že raz sa to musí zmeniť. Že ľudia musia pochopiť, že členovia LGBTQ komunity sú plnohodnotní členovia spoločnosti, že platia dane, pracujú, platia hypotéky a nepatria na okraj spoločnosti,“ spresnila.

Video

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava