Pokračovanie článku: Dúhový PRIDE 2022. Na Slovensku sa stále riešia ľudské práva menšín

Prezidentka povzbudila občiansky postoj

Na Slovensku sa tento rok organizujú tri dúhové pochody. V júni bol prvý v Banskej Bystrici, druhý je bratislavský, a tretí sa uskutoční koncom augusta v Košiciach.

„Pochody hrdosti v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici, tak ako podobné podujatia na celom svete, podporujú rovnoprávnosť všetkých ľudí v rozmanitosti, ktorá je nášmu spoločenstvu vlastná. Na tejto myšlienke stojí usporiadanie každého demokratického štátu,“ vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu dodala, že hoci, ako ľudia „sme odlišní, no v dôstojnosti a právach sa rodíme rovní“.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová: Slovensko potrebuje aj talent a hodnoty tvorené LGBTI komunitou

„Ste naše deti, príbuzní, susedia, spolužiaci, kolegovia. Pracujete v každej jednej profesii vrátane školstva, zdravotníctva ci sociálnych služieb. Stretávate sa s výsmechom, vylučovaním, diskrimináciou a niektorí aj s násilím,“ dodala prezidentka Čaputová.

Mrzí ju, že napriek prínosu komunity LGBTI+ pre spoločnosť sa opakovane stretávajú „terčom ľudí, ktorí inakosť zneužívajú pre vlastné politické ciele“. „Spôsobujú bolesť Vám, Vašim rodičom a blízkym,“ spresnila Čaputová.

Tvrdí, že rozumie, že sa ľudia pochodov nezúčastňujú len preto, aby „žiadali väčší rozsah práv, než majú príslušníci majority“.

„Mnohí ľudia sa však domnievajú, že zrovnoprávnenie iných skupín, vrátane Vás, obmedzí ich slobody. Dialóg o týchto otázkach potrebujeme viest bez invektív, naučiť sa vysvetľovať, diskutovať, ale aj zbližovať – spoznávať a chápať jeden druhého, zbavovať sa strachu, predsudkov či nenávisti,“ ozrejmila prezidentka.

Podľa nej je to jediná cesta, ako môžu ľudia spolu žiť. „Snaha pretvoriť druhého na svoj obraz, alebo si ho podriadiť, je nielen odsúdená na neúspech, ale je v samom princípe nesprávna. Pestrosť ľudskej spoločnosti, na ktorú poukazujete, je v skutočnosti naším darom,“ spresnila Čaputová. „Preto Vás chcem povzbudiť vo Vašom občianskom postoji,“ uzavrela hlava štátu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava