Bude Fico obžalovaný už na jeseň? Vyšetrovanie v kauze Súmrak je ukončené

Bude bývalý trojnásobný premiér Robert Fico obžalovaný už na jeseň? Je to veľmi pravdepodobné, pretože vyšetrovateľ už považuje vyšetrovanie za ukončené.

25.07.2022 17:35
Robert Fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (150)

Cez víkend líder opozičnej strany Smer vo videu z dovolenky tvrdil, že vyšetrovateľ chystá „expresné podanie žaloby“.

„Vyšetrovateľ považuje vyšetrovanie za skončené a z tohto dôvodu v súčasnosti prebieha záverečné preštudovanie spisového materiálu, po ktorom náležite o veci rozhodne,“ potvrdil pre Pravdu Michal Slivka, vedúci odboru komunikácie a prevencie policajného prezídia. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová podotýka, že o tom rozhodne dozorový prokurátor.

Podľa informácií denníka Pravda by to však mohlo byť už začiatkom jesene, možno v septembri. V rámci akcie Súmrak je Fico ako bývalý premiér obvinený spolu s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer), bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom zo zosnovania zločineckej skupiny, ktorej cieľom bolo udržať Smer pri moci. Okrem toho Fico a Kaliňák sa mali dopustiť aj porušenia daňového tajomstva, keď nezákonne získavali a na tlačových konferenciách hovorili o daňových deliktoch Igora Matoviča (dnes minister financií, vtedy líder opozičného hnutia OĽaNO) a bývalého prezidenta Andreja Kisku.

Robert Fico Čítajte viac Súmrak: Fico tvrdí, že ho 'expresne' obžalujú. NAKA ho vraj sleduje aj na dovolenke

Vyšetrovateľ práskol do koní

„Vyšetrovateľ práskol do koní. Napriek tomu, že zďaleka neboli vykonané všetky naplánované dôkazy, napriek tomu, že vo vyšetrovacom spise chýbajú dôležité dokumenty, alebo niektoré pred nami zatajuje, na pokyn Lipšica (špeciálny prokurátor – pozn. red.) ide ukončiť vyšetrovanie a podať návrh – expresne rýchlo – na obžalobu. Lipšic ho do týchto totálnych nezákonností tlačí len a len preto, lebo sa bojí pádu vlády a politickej popravy jeho veliteľa, jeho pána Matoviča,“ vyhlasuje Fico na sociálnej sieti.

Video
Šéf Smeru Robert Fico hovorí o nezákonnostiach pri vyšetrovaní Súmraku.

Len pred týždňom sa pritom priamo v priestoroch Úradu vlády SR konala rekonštrukcia, na ktorej boli prítomní aj bývalý šéf kriminálky Finančnej správy Ľudovít Makó a bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze. Obaja totiž tvrdia, že na objednávku Fica s Kaliňákom hľadali usvedčujúce dôkazy proti vtedajšiemu opozičnému politikovi Matovičovi a prezidentovi Kiskovi.

Koncom leta 2017 si podľa obvinenia dal Kaliňák k premiérovi Ficovi zavolať Imreczeho a Makóa, aby ho informovali o podrobnostiach vyšetrovania daňových deliktov Kisku. Fico síce podľa výpovede Makóa vedel o prípade už vopred takmer všetko, chcel si však byť istý, že Kisku môže nazývať daňovým podvodníkom.

Makó opísal, ako Imrecze vo vtedajšej Ficovej kancelárii položil na stôl spis, v ktorom sa nachádzala kompletná agenda úkonov Finančnej správy voči Kiskovej spoločnosti KTAG. Cez tú si totiž neoprávnene účtoval svoje náklady na prezidentskú kampaň, na ktoré navyše žiadal od štátu vrátiť DPH. Vyšetrovanie Kisku sa začalo ešte v roku 2015, až napokon 13. apríla 2022 podal prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov na Kisku a konateľa jeho firmy Eduarda Kučkovského obžalobu.

„Následne krátko po tomto stretnutí sa uskutočnilo druhé stretnutie na Úrade vlády, ktoré inicioval opäť obvinený Kaliňák a na ktorom sa zúčastnili okrem neho aj obvinený Fico, Gašpar, Bödör a Imrecze, na ktorom si dohadovali ďalšie kroky smerom k diskreditácii Andreja Kisku na základe už získaných údajov daňového tajomstva,“ uvádza sa v uznesení o obvinení tejto prominentnej štvorice.

Sledovaný?

Fico okrem iného tvrdí, že ho polícia sleduje aj na dovolenke v zahraničí. „Možno by mi mohol vysvetliť (vyšetrovateľ – pozn. red.), prečo ma aj v zahraničí otravuje pár policajtov z NAKA (Národná kriminálna agentúra – pozn. red.), ktorí sú tak nenápadní ako čierni agenti CIA v ruskej tajnej službe,“ povedal bývalý trojnásobný premiér vo videu.

Tvrdí, že vyšetrovateľ telefonicky „otravuje cudzích ľudí, ktorí nemajú s týmto politickým procesom nič spoločné“. „Zadáva im nezmyselné úlohy. Už len čakám, že ich obviní, ak nesplnia jeho predstavy. Typický gestapácky postoj,“ trocha tajomne vysvetľuje Fico.

Na otázku týkajúcu sa tohto tvrdenia polícia neodpovedala.

Okrem toho, že spochybňuje proces vyšetrovania, prokuratúru a nezávislosť súdov, spochybňuje aj samotného vyšetrovateľa. Fico tvrdí, že „má na starosti likvidáciu jeho osoby, Roberta Kaliňáka a ďalších“. Kladie rečnícku otázku, či je vyšetrovateľ nadštandardne honorovaný, lebo „susedia sa čudujú, ako sa mu v ostatnom období ekonomicky darí“.

Rýchle vyšetrovanie

Štvoricu Fico, Kaliňák, Gašpar a Bödör vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 19. apríla tohto roku.

Fico je ako poslanec Národnej rady chránený pred zadržaním. Po jeho bývalého ministra si policajti prišli na rodinný výlet mimo Bratislavy. Zadržali ho pred očami jeho ženy a ich dvoch maloletých synov.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho 23. apríla poslal do väzby. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že by Kaliňák mohol ovplyvňovať svedkov najmä verejnými vyhláseniami či tlačovými besedami, na ktorých sa bývalý minister vnútra často zúčastňoval. Po troch týždňoch ho však z väzby prepustili, keď o tom 13. mája rozhodol Najvyšší súd.

Prokurátor pôvodne žiadal väzbu aj pre poslanca Fica. S jeho vydaním na väzobné trestné stíhanie však musela súhlasiť Národná rada. V tej sa však na začiatku mája na to len veľmi tesne nenašlo dostatok poslancov. Na hlasovanie prišli všetci poslanci: zo 150 zákonodarcov bolo za vydanie Fica na väzobné stíhanie len 74. Proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo 8 poslancov. Fica vtedy pred vydaním zachránilo najmä koaličné hnutie Sme rodina.

fico, kaliňák Čítajte viac Akcia Súmrak: Zadržali Kaliňáka. S Ficom sú obvinení zo založenia zločineckej skupiny

Píše aj obhajca

Fico zverejnil aj otvorený list, ktorý napísal jeden z jeho obhajcov Ľubomír Hlbočan dozorujúcemu prokurátorovi Matúšovi Harkabusovi.

„Vzhľadom na to, že ste ako dozorujúci prokurátor do dnešného dňa od 22. 4. 2022 nerozhodli o sťažnosti Roberta Fica proti Uzneseniu o vznesení obvinenia, hoci pravidelne rozhodujete a odkladáte bez prijatia ďalších opatrení žiadosti obhajoby o preskúmanie zákonnosti postupu vyšetrovateľa podľa § 210 Tr. por., považujem takýto stav za jav vlastný politickým procesom, a vaša nečinnosť, na ktorú vás upozorňujem, je prejavom, že dozorujete politický vykonštruovaný a zinscenovaný proces,“ pokračuje Hlbočan s tým, že od podania sťažnosti prešlo 90 dní. Podotýka však, že Trestný poriadok neukladá prokurátorovi lehoty, tie stanovuje opatrenie generálneho prokurátora.

Ako sa ďalej píše v liste, Fico tento stav „nepripisuje nedbalosti, ale minimálne eventuálnemu úmyslu porušovať jeho ľudské a občianske práva v trestnom konaní, ktoré považuje za vykonštruovaný politický proces proti jeho osobe a iným osobám“.

Pre formu otvoreného listu sa rozhodol Fico, aby „verejnosť mohla sledovať a kontrolovať odstránenie protizákonného stavu“. Hlbočan ďalej objasňuje, že „osobne upozornil špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica 21. júna na tento protizákonný stav, ktorý však v rámci všeobecného dozoru nad dodržiavaním zákonnosti neprijal žiadne opatrenia na jeho odstránenie“.

Hovorkyňa prokuratúry Tökölyová upozorňuje, že sťažnosť bola prokurátorovi predložená presne pred mesiacom. „Úrad špeciálnej prokuratúry sa sťažnosťou zaoberá,“ dodala s tým, že špeciálna prokuratúra „nebude procesný postup v trestných veciach komunikovať prostredníctvom médií“.

Spresnila, že sťažnosti podali všetci štyria obvinení. A na margo Hlbočanovho listu uviedla: „Otvoreným listom obhajcu sa budeme zaoberať, ak na to bude procesný dôvod.“

Fico s Kaliňákom pritom nepochodili ani u generálneho prokurátora Maroša Žilinku so žiadosťou o využitie paragrafu 363 Trestného poriadku. Ten o ich sťažnostiach nemohol rozhodnúť, pretože podali riadny aj mimoriadny opravný prostriedok.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Akcia Súmrak