PCR testy zadarmo nebudú. Vraj stačí už len antigénový samotest

Ešte vo februári sa denne na Slovensku vykonalo 30-tisíc PCR testov. Aktuálne sú PCR testy zadarmo dostupné iba pre ľudí s príznakmi vo veku nad 60 rokov, alebo ak lekár vypíše výmenný lístok.

25.07.2022 20:00
koronavírus MOM odberové miesto Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (12)

Začiatkom roka vlna variantu omikron zaťažila testovacie kapacity na maximum. Štát však masové testovanie populácie stojí nemalé peniaze. Len za diagnostiku ochorenia covid, teda antigénové a PCR testovanie, vlani uhradili zdravotné poisťovne viac ako 95,8 milióna eur. Zaplatili takmer 2,4 milióna PCR testov a viac ako 383-tisíc antigénových testov.

Na porovnanie, očkovanie proti ochoreniu covid vlani stálo zdravotné poisťovne vyše 49 miliónov eur. Aj z toho dôvodu nechce štát uvoľniť PCR testovanie zadarmo pre všetkých.

„Vzhľadom na súčasnú stabilne sa vyvíjajúcu epidemickú situáciu v nemocniciach, na pomerne ľahké priebehy ochorenia covid, ako aj na finančnú, personálnu či kapacitnú náročnosť PCR testovania, v aktuálnej situácii odborníci nepovažujú za potrebné upravovať podmienky PCR testovania," spresnilo ministerstvo zdravotníctva.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Lieky proti COVID-19 na Slovensku sú a pacienti ich dostávajú

Odberné miesta na PCR testovanie sú však najmä v mestách či vo väčších obciach. Ak by si záujemca chcel PCR test hradiť z vlastného vrecka, tak jeho cena sa typicky pohybuje od 30 do 60 eur s tým, že výsledky sú zhruba do 24 hodín.

Tam, kde sa človek k PCR testu dostať nevie alebo si zaň platiť nechce, mal by podľa ministerstva siahnuť po domácom antigénovom teste.

„Momentálne majú antigénové testy s regulovanou cenou v lekárňach rovnakú výpovednú hodnotu ako PCR testy. Ak sa niekto obáva falošnej pozitivity, môže si urobiť antigénových testov viac,“ dodal rezort zdravotníctva. Odporúčania podľa rezortu pripravovalo Konzílium odborníkov a Inštitút zdravotných analýz.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #antigénové testy #PCR test