Slovensko a Nemecko podpísali deklaráciu o dialógu na roky 2022 – 2024

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok v Bratislave podpísali deklaráciu o prehĺbenom dialógu medzi SR a Nemeckom na roky 2022 až 2024.

26.07.2022 19:48 , aktualizované: 21:18
Baerbocková Korčok Foto: ,
Vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SAS) a vľavo nemecká šéfka diplomacie Annalena Baerbocková. 26. júl 2022.
debata (35)

Na základe tejto deklarácie SR a Nemecko do konca roka prijmú aj akčný plán, ktorý sa bude týkať konkrétne jednotlivých oblastí spolupráce. Ministri počas dňa rokovali aj o dianí na Ukrajine, slovenskom predsedníctve vo Vyšehradskej štvorke (V4) či západnom Balkáne.

V deklarácii podľa Korčoka podčiarkujú princípy spolupráce, ktoré sú teraz v medzinárodnej politike pošliapavané, vrátane medzinárodného práva a princípov právneho štátu.

„Pre Slovensko je Nemecko strategický partner. Spája nás silné hodnotové puto, spoločný pohľad na mnohé témy vrátane rešpektovania ľudských práv a demokracie, právneho štátu, posilňovania mieru a bezpečnosti nášho kontinentu,“ povedal Korčok.

Pripomenul, že Nemecko je najvýznamnejším hospodárskym partnerom Slovenska. Vzájomný obchod za minulý rok dosiahol objem takmer 36 miliárd eur. Na SR pôsobí viac ako 600 nemeckých firiem, ktoré zamestnávajú dovedna viac než 150 000 ľudí. „Nemecký kapitál hrá dôležitú úlohu v rozvoji strojárstva a automobilového priemyslu,“ povedal.

Tieto dva piliere boli v posledných mesiacoch podľa neho posilnené aj o tretí – vojensko-obrannú spoluprácu. Baerbockovej sa poďakoval za prítomnosť systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensku vrátane obslužného vojenského personálu, čím sa podľa neho výrazne posilnila obranyschopnosť krajiny.

Korčok: Slovensko chránime tým, že podporujeme Ukrajinu

Minister Korčok na tlačovej konferencii so svojou nemeckou kolegyňou Baerbockovou zdôraznil dôležitosť podpory Ukrajine čeliacej ruskej vojenskej agresii. Nemecká ministerka zároveň potvrdila podporu svojej krajiny voči Slovensku v oblasti obrany.

Ako povedal Korčok, Slovensko a Nemecko sa zhodujú, že ruská vojna na Ukrajine pošliapava medzinárodné právo a do výraznej miery zničila európsku bezpečnostnú architektúru. Tomuto sa treba podľa neho postaviť na odpor, predovšetkým jednoznačnou podporou Ukrajiny. Dodal, že Slovensko aj Nemecko robia pre to maximum v humanitárnej, ekonomickej, politickej i vojenskej oblasti. Pripomenul, že členské krajiny EÚ sa nedávno zhodli na udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine. Nemecko a SR spolupracujú aj na poskytnutí obrannej výzbroje Ukrajine.

Korčok zdôraznil, že okrem pomoci Ukrajiny je potrebné chrániť aj občanov SR vrátane ekonomického hľadiska, a to je podľa neho najúčinnejšie cez jasné postoje. „Chránime našu krajinu tým, že podporujeme Ukrajinu,“ vyhlásil.

V tejto súvislosti pripomenul utorkové rokovanie Rady EÚ pre energetiku, ktorá prijala rozhodnutie o šetrení zemného plynu v prípade, že Rusko bude pokračovať v používaní dodávok plynu ako zbrane. Toto rozhodnutie v Bruseli podporilo aj Slovensko. Zdôraznil, že tento krok Slovensko nepoškodí. Odsúdil podľa neho demagogické tvrdenia, že za súčasný rast cien môžu sankcie proti Rusku. Upozornil, že za ne v skutočnosti môže ruská vojna na Ukrajine.

Baerbocková ocenila Slovensko za podporu Ukrajiny a prijatie státisícov ukrajinských utečencov. Potvrdila tiež záväzok Nemecka k článku 5 Severoatlantickej zmluvy. „Preto podporujeme a posilňujeme východné krídlo NATO,“ povedala.

Systémy protivzdušnej obrany Patriot spolu s vojenským personálom z Nemecka ostanú podľa nej na Slovensku tak dlho, ako to bude potrebné.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ivan Korčok #deklarácia #vojna na Ukrajine #Annalena Baerbocková