Nemecko darovalo Slovensku 2 510 balení lieku Lagevrio na liečbu covidu

Nemecko darovalo Slovensku 2 510 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir na liečbu koronavírusu, potvrdil komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva.

27.07.2022 16:47
Merck / Molnupiravir / Foto:
Liečivo molnupiravir
debata (3)

„Na základe dlhodobej spolupráce v boji proti Covid-19 Nemecko ako odpoveď na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zaslalo na Slovensko 2 510 balení. Liek bol prepustený k distribúcii a od pondelka je liek možné opäť objednať štandardným spôsobom,“ spresnil rezort. Minulý týždeň bolo podľa neho na Slovensku k dispozícii približne 1 500 balení liečiva.

Rezort ozrejmil, že liek sa využíva najmä pri pacientoch, pri ktorých sa predpokladá ťažší priebeh covidu. Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc či artériovou hypertenziou.

Ak je ochorenie potvrdené prostredníctvom PCR testu, môžu liek predpísať všeobecní i špecializovaní lekári. Rezort pripomenul, že riziká v súvislosti s koronavírusom možno najúčinnejšie minimalizovať očkovaním.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Situácia s covidom je stabilná, sprísňovanie sa aktuálne neplánuje
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #koronavírus #Molnupiravir