Pokračovanie článku: Krúpa odchádza z klubu OĽaNO. Prekáža mu spolupráca s fašistami

Andrej Stančík a Kristián Čekovský tiež patria k liberálnejšiemu krídlu poslaneckého klubu OĽaNO. Nie tak dávno k nim patri aj Juraj Krúpa.

Zlom zrejme nastal pri prelamovaní veta prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá totiž vrátilo do parlamentu a vetovala časti tzv. protiinflačného balíčka.

Národná rada jej veto prelomila – vďaka hlasom nezaradených poslancov z ĽS NS.

Najliberálnejší členovia klubu OĽaNO pritom boli na rokovaní v priestoroch úradu vlády. Ako neskôr viacerí potvrdili, mali dostať sľub, že podobné hlasovanie sa už nezopakuje. Pri lámaní veta však poslanci OĽaNO – okrem Krúpu, zdvihli ruku za protiinflačný balíček.

Krátko po hlasovaní bolo vidno, že oboch poslancov – Stančíka aj Čekovského výsledok hlasovania nakoniec prekvapil. Najmä to, že extrémisti sa otvorene pridali na stranu ministra financií a šéfa OĽaNO Igora Matoviča. Navyše, keď sa šéf ĽS NS Marian Kotleba, ktorý je právoplatne odsúdený pre podporu extrémizmu, verejne chváli, že sa jeho strane podarilo presadiť pozmeňujúce návrhy.

„Rozhodnutie Juraja Krúpu opustiť poslanecký klub OĽaNO považujeme za predčasné, keďže rokovania o budúcnosti koalície stále pokračujú a strana SaS je naďalej jej súčasťou,“ oznámili poslanci Stančík a Čekovský v spoločnom vyhlásení.

Tvrdia, že podorujú premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) v snahe o zachovanie štvorkoalície. „Odmietame akékoľvek úvahy o menšinovej vláde s podporou ĽSNS. Takáto koalícia opierajúca sa o hlasy opozičných, nezaradených, či fašistických poslancov by nemala dlhú trvanlivosť. Ja sám som už niekoľkokrát pre médiá vylúčil, žeby som bol súčasťou vlády, ktorá by sa opierala o hlasy Kotlebovcov,“ zdôrazňuje Čekovský.

Poukázali na proeurópske a prozápadné smerovanie aktuálnej vládnej garnitúry a na to, že od začiatku vojny sa postavila za pomoc Ukrajine. „Neviem si predstaviť, ako by poslanci ĽSNS tieto postoje podporovali," dodal Stančík.

VIDEO: Krúpa po prelomení veta pri hlasovaní o protiinflačnom balíčku povedal, že narazil na svoju červenú čiaru, keď nevedel so sebou urobiť kompromis. Jeho červená čiara je hlasovanie s „fašistami“.

Video

© Autorské práva vyhradené

216 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #Juraj Krúpa #Andrej Stančík #Kristián Čekovský