Pokračovanie článku: Krúpa ide k Sulíkovi. Nie fašisti, prachy sú podstatou, reaguje Matovič

SaS si určila tím na vyjednávania o novej koaličnej zmluve

O novej koaličnej zmluve bude za SaS vyjednávať tím zložený z ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ministra školstva Branislava Gröhlinga a predsedu strany Richarda Sulíka. Rozhodla o tom republiková rada strany. Vyjednávací tím zároveň dostal podmienku, aby súhlasil len s takou novou koaličnou zmluvou, z ktorej bude vyplývať, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) nebude členom vlády.

Prijatím uznesenia chcela SaS „spratať zo sveta špekulácie a dohady“. Sulík zopakoval dôvody na odchod Matoviča z vlády. Je to rozvrat verejných financií, schvaľovanie škodlivých vecí a znásilňovanie legislatívneho procesu. „Tento stav nie je ďalej únosný, a preto sme sa takto rozhodli,“ poznamenal Sulík. Hnutie OĽaNO podľa neho teraz stojí pred rozhodnutím, či uprednostní stranícky záujem alebo uprednostní záujem Slovenska pred menšinovou vládou.

Predseda SaS deklaroval, že strana je pripravená rokovať aj podpísať novú koaličnú zmluvu. Čo by v nej okrem odchodu Matoviča malo byť, Sulík nekonkretizoval. „O tom nebudeme verejne informovať pred tým, ako to budeme mať s nimi odrokované,“ podotkol. Nová koalícia by podľa Sulíka mala so cťou, odbornosťou, premyslenými a rozvážnymi rozhodnutiami dokončiť toto volebné obdobie.

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií. SaS a OĽaNO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽaNO to odmieta.

Heger: SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu vládu

Strana SaS verejne oznámila občanom, že je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to skonštatoval na sociálnej sieti v reakcii na piatkovú tlačovú konferenciu liberálov.

„Dnešnú tlačovú konferenciu strany SaS hodnotím ako verejné oznámenie občanom, že strana SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Toto je podľa môjho názoru stranícky egoizmus,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

264 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Krúpa #SASKA