Blaha zasahuje do práv Čaputovej, rozhodol súd. Musí sa zdržať verbálnych útokov a šírenia neprávd

Krajský súd v Bratislave v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Ľuboš Blaha (Smer) protiprávne zasahuje do práv prezidentky Zuzany Čaputovej. Je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií, informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

01.08.2022 10:31 , aktualizované: 15:30
fico blaha Foto: ,
Ľuboš Blaha.
debata (1085)

Prezidentka Čaputová na ochranu svojej osoby pred opakovanými vulgárnymi a nepravdivými verbálnymi útokmi poslanca Ľuboša Blahu už v marci 2022 úspešne uplatnila inštitút neodkladného opatrenia. Okresný súd Bratislava I. poslancovi vtedy nariadil zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých tvrdení, že prezidentka SR je vlastizradkyňou, agentkou cudzích mocností, alebo že má byť ovládaná Spojenými štátmi. Poslanec Blaha podal proti tomuto opatreniu odvolanie, o ktorom Krajský súd v Bratislave vydal 21. júla 2022 rozhodnutie. V ňom sa stotožnil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a v plnom rozsahu ho potvrdil. Proti tomuto rozhodnutiu už nie je možné odvolanie, informovali z prezidentskej kancelárie.

Čaputová Čítajte viac Blaha nesmie šíriť lži o Čaputovej, rozhodol súd. Poslanec reaguje

Krajský súd v plnej miere súhlasil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a potvrdil, že v predmetných výrokoch poslanca Blahu absentuje vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností. Zákaz šírenia takýchto tvrdení pritom nie je obmedzený len na sociálne siete, ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu.

Toto súdne rozhodnutie zároveň potvrdilo európsku judikatúru, podľa ktorej politici a verejne činné osoby síce musia akceptovať vyššiu mieru verejnej kritiky, ako iní občania, ale aj v rámci politického súboja existujú isté hranice, ktoré pri nej nemožno prekročiť. Týmito hranicami sú napríklad bezdôvodné obviňovanie zo spáchania závažných trestných činov a samoúčelné urážky postavené na klamstvách, informuje prezidentská kancelária.

“Ani v politike nie je sloboda prejavu bezbrehá a nie je možné ňou prikrývať hrubé lži a urážky. Verím, že tento verdikt pomôže našej politickej kultúre a vezmú si ho za svoje všetci, pre ktorých sa osočovanie stalo bežným politickým nástrojom.” uviedla k rozhodnutiu súdu prezidentka.

Ľuboš Blaha Čítajte viac Blahovi Facebook zablokoval po stránke aj osobný účet

Podľa zástupcu advokátskej kancelárie zastupujúcej prezidentku Taylor Wessing Jána Lazura slovenské súdy potvrdili, že spôsob, akým Ľuboš Blaha vykonával slobodu prejavu nebol súčasťou legitímneho politického dialógu a protiprávne zasahoval do práv prezidentky. Doplnil, že rozhodnutie krajského súdu fakticky podporuje odôvodnenosť rozhodnutia prevádzkovateľa sociálnej siete Facebook trvalo zrušiť stránku Ľuboša Blahu.

Blaha: Je to malicherné, úzkoprsé a detinské

Blaha v reakcii skonštatoval, že namiesto toho, aby prezidentka riešila rekordné zdražovanie, plynovú krízu či vládny chaos, ona útočí na slobodu slova opozičných poslancov. „Je to malicherné, úzkoprsé a detinské," vyhlásil poslanec. Zároveň pripomenul, že Zuzana Čaputová dlhodobo pracovala pre mimovládku Via Iuris, ktorá bola podľa neho výdatne podporovaná zo strany americkej ambasády či Nadácie otvorenej spoločnosti.

„Po nástupe do funkcie vo svojich zahraničnopoli­tických stanoviskách kopíruje posolstvá americkej administratívy, čo sa ukázalo napríklad pri schvaľovaní nevýhodnej obrannej dohody s USA či pri podpore vojnového štvania proti Rusku," uviedol Blaha s tým, že veľké množstvo ľudí na Slovensku nadobudlo legitímne presvedčenie, že prezidentka Čaputová neháji záujmy Slovákov, ale Američanov.

„Ak ich chce Čaputová všetkých žalovať a umlčať, nech sa páči, tešíme sa na milióny žalôb," dodal poslanec.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Blaha #Zuzana Čaputová