V kauze Súmrak došlo podľa Žilinku k prieťahom. Lipšic to odmieta

Generálny prokurátor Maroš Žilinka už preskúmal prípad Súmrak expremiéra Roberta Fica a jeho spoluobvinených. Predseda Smeru sa totiž sťažoval, že Úrad špeciálnej prokuratúry úmyselne odmieta rozhodnúť o jeho sťažnosti a snaží sa podať na súd obžalobu bez toho, aby sa prípad mohol dostať na Žilinkov stôl. Ten napokon prieťahy vo vyšetrovaní objavil a špeciálnej prokuratúre Daniela Lipšica len uložil povinnosť rozhodnúť o sťažnosti Fica a jeho spoluobvinených.

01.08.2022 13:33 , aktualizované: 16:25
maroš žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
debata (34)

Žilinka si trestný spis Fica obvineného zo založenia zločineckej skupiny vyžiadal len minulý týždeň. Urobil tak po tom, čo predseda Smeru zverejnil video z dovolenky a sťažoval sa na postup Úradu špeciálnej prokuratúry. Prekážalo mu najmä to, že prokuratúra od 22. apríla nerozhodla o jeho sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

Zverejnil dokonca otvorený list adresovaný dozorovému prokurátorovi Matúšovi Harkabusovi, kde mu napísal, že „vaša nečinnosť, na ktorú vás upozorňujem, je prejavom, že dozorujete politický vykonštruovaný a zinscenovaný proces“, napísal v otvorenom liste jeden z Ficových advokátov Ľubomír Hlbočan.

Rýchlo preskúmať

Generálny prokurátor zareagoval pohotovo a spis si rovno vyžiadal na kontrolu. „Na základe medializovaných informácií o údajných prieťahoch pri rozhodovaní zástupcu špeciálneho prokurátora o sťažnosti obvineného R. F. proti uzneseniu o vznesení obvinenia si generálny prokurátor Slovenskej republiky vyžiadal spisový materiál, ktorý bol z Úradu špeciálnej prokuratúry predložený dnes v popoludňajších hodinách,“ vysvetlila 26. júla Žilinkov krok hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Peter Kubina Čítajte viac Advokát Kubina: Chcel by som veriť, že si generálny prokurátor pri Súmraku nerobí nadprácu

Žilinka napokon Ficovi sčasti vyhovel. „Preskúmaním veci generálny prokurátor Slovenskej republiky dospel k záveru, že konanie o sťažnostiach obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia nebolo plynulé a došlo k neodôvodneným prieťahom v celkovej dĺžke 55 kalendárnych dní, z ktorých bolo 38 pracovných,“ informovala Generálna prokuratúra.

Policajný vyšetrovateľ podľa Žilinku napriek splneniu zákonných podmienok nepredložil prokurátorovi špeciálnej prokuratúry vyšetrovací spis spolu so sťažnosťami obvinených, ktoré boli riadne odôvodnené, k 16. máju 2022 bezodkladne, ale až prípisom zo dňa 15. júna 2022, doručeným Úradu špeciálnej prokuratúry dňa 21. júna 2022. „Tento postup vyšetrovateľa Policajného zboru predstavoval prieťah v konaní v dĺžke 29 kalendárnych dní, z ktorých bolo 21 pracovných,“ spočítal Žilinka.

Bezodkladne rozhodnúť

Okrem policajta však svoju prácu príliš poctivo neurobil ani dozorový prokurátor Harkabus. Ten totiž nemohol o sťažnostiach Fica a jeho spoluobvinených rozhodnúť sám, ale musel ich predložiť svojmu nadriadenému. Aj keď sťažnosti dostal ešte 21. júna, zástupcovi špeciálneho prokurátora ich poslal až takmer o mesiac neskôr.

„Hoci mu v tom nič nebránilo, urobil tak až dňa 18. júla 2022 po tom, čo mu boli dňa 13. júla 2022 doručené žiadosti obvinených o preskúmanie postupu pri rozhodovaní o sťažnostiach. Konanie dozorového, resp. jeho zastupujúceho prokurátora, v dôsledku ktorého nemal orgán príslušný na rozhodnutie sťažnosti so spisom k dispozícii, tak nebolo plynulé a spôsobilo prieťah v dĺžke 26 kalendárnych dní, z toho 17 pracovných dní,“ dodáva Žilinka.

Robert Fico Čítajte viac Bude Fico obžalovaný už na jeseň? Vyšetrovanie v kauze Súmrak je ukončené

„Na základe zistení generálny prokurátor Slovenskej republiky uložil povinnosť orgánu príslušnému na rozhodnutie o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť (ak sa tak už medzičasom nestalo) a špeciálnemu prokurátorovi prijať účinné opatrenia, aby v budúcnosti k obdobným porušeniam zákona nedochádzalo,“ rozhodol Žilinka, ktorý ešte na záver upozornil, že predmetom preskúmania veci nebola zákonnosť uznesenia o vznesení obvinenia.

Fico a Kaliňák od 19. apríla čelia obvineniu zo zločinu založenia zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a spolu s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom aj pre opakovaný zločin ohrozenia daňového tajomstva. Všetci štyria vinu odmietajú a tvrdia, že ide o politicky motivovaný proces, ktorý riadi predseda OĽaNO Igor Matovič a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Ohrozenia daňového tajomstva sa mala táto štvorica dopustiť v súvislosti s údajnými daňovými podvodmi súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a exprezidenta Kisku. Fico totiž v čase, keď týchto podnikateľov riešila polícia, verejne prezentoval aj informácie, ktoré neboli verejné a nemohol ich legálne získať ani ako predseda vlády.

ÚŠP: Vyšetrovateľ NAKA a dozorový prokurátor konajú bez prieťahov

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) konajú v kauze Súmrak bez prieťahov. Vyplýva to zo stanoviska ÚŠP zverejneného na sociálnej sieti.

Špeciálna prokuratúra priblížila, že sťažnosti obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia boli podané v tretej dekáde mesiaca apríl a vyšetrovateľ NAKA ich predložil na ÚŠP 21. júna. „Dôvodom pre tento postup bola skutočnosť, že obhajca JUDr. Michal Mandzák (obvinených N. B. a T. G.) v podanej sťažnosti uviedol, že túto chce odôvodniť, a keďže tak po dlhšiu dobu neučinil, vyšetrovateľ predložil dňa 21. júna 2022 sťažnosti na rozhodnutie,“ argumentuje ÚŠP. Ďalej uviedol, že spisový materiál je podľa obvyklého postupu orgánov činných v trestnom konaní predložený dozorovému prokurátorovi až po odôvodnení sťažností obvinených.

„Zároveň je potrebné brať do úvahy, že vyšetrovateľ má povinnosť podané sťažnosti vyhodnotiť a v prípade, ak ich považuje za dôvodné, im vyhovieť. Tento proces si vyžaduje adekvátny čas, ktorý zodpovedá rozsiahlosti spisového materiálu a podaných sťažností,“ zdôraznila špeciálna prokuratúra. Ako ďalej podotkla, z dôvodu rozsiahlosti spisového materiálu dozorový prokurátor ÚŠP vyšetrovací spis preskúmal a s navrhovanou právnou argumentáciou predložil 16. júla poverenému zástupcovi špeciálneho prokurátora na rozhodnutie o podaných sťažnostiach obvinených.

„Zdôrazňujeme, že doposiaľ neuplynula lehota stanovená opatrením špeciálneho prokurátora na rozhodovanie o sťažnosti, preto ani v konaní dozorového prokurátora nemožno hovoriť o žiadnych prieťahoch,“ vyhlásil ÚŠP. V tejto súvislosti tiež uviedol, že vyšetrovanie v tejto veci prebieha bez prieťahov a bolo skončené do štyroch mesiacov od vznesenia obvinenia.

„Rovnako poukazujeme na skutočnosť, že v zmysle príkazu generálneho prokurátora je príslušný na preskúmavanie prieťahov prokurátora výlučne bezprostredne nadriadený prokurátor – v danom prípade vedúci oddelenia organizovaného zločinu, terorizmu a extrémizmu ÚŠP,“ zdôraznila prokuratúra s tým, že preskúmavať postup vyšetrovateľa vrátane prieťahov v konaní je príslušný výlučne prokurátor vykonávajúci dozor v prípravnom konaní. „V danej veci teda nie je oprávnený konať ani špeciálny prokurátor, ale ani generálny prokurátor,“ upozornil ÚŠP.

Video
Fico: Sleduje ma NAKA, sú nenápadní ako čierni agenti CIA v ruskej tajnej službe

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar #Maroš Žilinka #Norbert Bödör #Akcia Súmrak