Pokračovanie článku: Prvý rok Najvyššieho správneho súdu. Rozbehli sme sa veľmi úspešne, hodnotí jeho predseda Pavol Naď

Sídlo súdu

Úplné osamostatnenie správneho súdnictva ocenil v rozhovore pre Pravdu aj predseda Najvyššieho správneho súdu v Českej republike Michal Mazanec. Tento súd u susedov funguje už viac ako 18 rokov, napriek tomu však u nich doteraz samostatná sústava správnych súdov nevznikla.

„Myslím, že Slovensko sa vydá veľmi správnou cestou. Menší počet súdov prvého stupňa umožní vznik väčších kolektívov sudcov, ideálne aj špecializáciu na jednotlivé úseky, lepšiu personálnu prácu a efektívnejšie zvyšovanie odbornosti. Z môjho pohľadu sú teraz slovenskí kolegovia o krok napred a ich prvé skúsenosti budem so svojimi spolupracovníkmi so záujmom očakávať,“ povedal Mazanec.

Michal Mazanec, predseda Najvyššieho správneho súdu ČR Čítajte viac Mazanec, šéf českého Najvyššieho správneho súdu: Ste krok pred Českom

Poslednou dôležitou agendou, ktorú bude musieť predseda Naď riešiť, je aj samotné sídlo súdu. Zo zákona bolo určené v Bratislave. Pôvodne sa mal spolu s Najvyšším súdom usadiť na Župnom námestí, kde po odchode ministerstva spravodlivosti ostalo voľné miesto. Najvyšší súd sa však kvôli dlho odkladanej rekonštrukcii musel sám načas presťahovať na rôzne lokality v rámci hlavného mesta. Navyše zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že rekonštrukcia bude trvať dlhšie, než sa pôvodne čakalo.

Najvyšší správny súd sa preto rozhodol pre nájom v bratislavskom Ružinove. Naď hovorí, že priestor im vyhovuje. „Budova na Trenčianskej ulici v Bratislave, v ktorej sme v súčasnej dobe v nájomnom vzťahu, je nielen podľa môjho názoru plne akceptovateľným sídlom súdu takéhoto typu a veľkosti. Keďže v priebehu prvého roka nášho pôsobenia som spolu s vedúcou Kancelárie Najvyššieho súdu riešil aj iné možnosti umiestnenia sídla súdu, táto otázka je stále otvorená. Zotrvanie v budove na Trenčianskej 56/A je však veľmi pravdepodobnou možnosťou,“ doplnil predseda Najvyššieho správneho súdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší správny súd #Pavol Naď