Pokračovanie článku: Prvý rok Najvyššieho správneho súdu. Rozbehli sme sa veľmi úspešne, hodnotí jeho predseda Pavol Naď

Chráni nás pred svojvôľou štátu

K prvým narodeninám súdu popriala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). „Najvyšší správny súd dnes oslavuje svoje prvé výročie fungovania a ja mu prajem, aby sa mu naďalej darilo pokračovať tak, ako začal svoju činnosť,“ uviedla ministerka na svojom oficiálnom profile. Ako pripomenula, táto inštitúcia zohráva kľúčovú rolu pri budovaní právneho štátu na Slovensku, pretože sa venuje osobitne sporom, ktoré má občan so štátom a chráni tak ľudí pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov.

Najvyšší správny súd vznikol formálne 1. januára 2021 v rámci zmien prijatých v balíčku reformy justície, ktorý vyplynul z prvej a jednej z najdôležitejších kapitol programového vyhlásenia vlády. Veľká reforma justície, ktorú schválila vláda ešte 1. októbra 2020 a 9. decembra 89 hlasmi aj Národná rada, okrem iného zaviedla aj previerky majetkových pomerov všetkých sudcov, určenie vekového cenzu sudcov, reformu zloženia Súdnej rady aj Ústavného súdu. Nový súd začal fungovať od 1. augusta 2021. Obsadiť by ho malo celkovo 29 sudcov, pričom sa ich výber na pôde Súdnej rady začal ešte vlani na jar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší správny súd #Pavol Naď