Čaputová: Rómsky holokaust je nepoznaný a málo zdokumentovaný

Aby sa história neopakovala, je potrebné porozumieť tomu, čo znamená nenávisť, ponižovanie a diskriminácia pre konkrétnych ľudí a ich rodiny, ktorí ju zažívajú.

02.08.2022 10:14 , aktualizované: 16:15
rómsky holokaust, múzeum SNP v Banskej Bystrici, Foto: ,
Na snímke pamätná tabuľa pripomínajúca holokaust Rómov v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré si od roku 2015 každoročne pripomínajú 2. august ako Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu. V statuse na sociálnej sieti si ho pripomenula aj prezidentka Zuzana Čaputová, podľa ktorej je rómsky holokaust nepoznaný a stále málo zdokumentovaný. Aby sa história neopakovala, podľa hlavy štátu je potrebné porozumieť tomu, čo znamená nenávisť, ponižovanie a diskriminácia pre konkrétnych ľudí a ich rodiny, ktorí ju zažívajú. „A ako sa dá skĺznuť od slov posilňujúcich predsudky a nenávisť až k vyvražďovaniu," zdôraznila prezidentka.

Hlava štátu spomenula stretnutie s Adelou Makovou z Badína (okr. Banská Bystrica), ktorej mama a stará mama rozprávali príbehy z vojny. „Mala len rok, keď gardisti zabili jej otca, partizána. Rozprávala mi, ako Rómov na sklonku vojny gardisti chytali na uliciach a popravovali v Kremničke. Ako po zavraždených ostali siroty,“ píše v statuse Čaputová. Adela Maková jej mala rozprávať aj o tom, ako Rómovia spoznávali svojich blízkych po vojne pri exhumácii v masových hroboch len podľa oblečenia, či ako jej otčim, ktorý prežil dva koncentračné tábory, o týchto spomienkach pred rodinou a deťmi nechcel nikdy hovoriť.

Heger: Viera v ľudskosť mi dodáva silu

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) radí holokaust medzi najhrôzostrašnejšie udalosti v dejinách ľudstva. „Pripomeňme si tento deň preto, aby sme nestrácali schopnosť rozoznávať pomýlené a často zamaskované rasové ideológie, ktoré dnes šíria extrémisti všetkého druhu," vyzýva. Heger si myslí, že Rómovia čelia rôznym predsudkom, viackrát sú už vopred odsúdení na neúspech či odvrhnutí na okraj spoločnosti. Premiér napomína, že s takýmto stavom sa nesmieme zmieriť, pretože nikto nemôže byť diskriminovaný za svoj pôvod. „Viera v ľudskosť mi dodáva silu. Aj pre pamiatku tých, ktorí zomreli v príšerných podmienkach koncentračných táborov, ale aj pre prítomnosť, ktorú máme v rukách," uzavrel premiér.

OĽaNO vylučuje akúkoľvek spoluprácu so stranami ĽSNS a Republika

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vzdávajú úctu pamiatke všetkých obetí rómskeho holokaustu. Poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák sa v mene koaličnej strany vyjadril, že rómske obete zaplatili svojím životom za tie naše.

„Hrôzy druhej svetovej vojny je nutné mať neustále na pamäti, aby sme spoločnosti pripomenuli, kam to môže zájsť, ak podľahneme pokušeniu uveriť tým, ktorí popierajú holokaust, velebia nacizmus, Hitlera, Tisa, či hanobia inú rasu," tvrdí Pollák. Dodal, že koaličné hnutie OĽaNO odsudzuje nenávisť voči akejkoľvek rase, pretože neexistuje žiadna nadradená ani podradená. „Mnohí Rómovia, Židia, ale aj Slovania zomreli počas druhej svetovej vojny len preto, lebo si niekto myslel, že je dokonalý," konštatuje poslanec. Hnutie chce počas pamätného dňa dať najavo, že vylučuje akúkoľvek spoluprácu s poslancami z politických strán Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a Republika, ktorých nazývajú fašistami. Pollák dodal, že sa nebudú spájať s nikým, kto popiera holokaust.

Korčok: Pripomínať si udalosti rómskeho holokaustu vedie k poučeniu z histórie

Tragédia rómskeho holokaustu bola v slovenskej spoločnosti dlho zabudnutá a ignorovaná, dôsledkom čoho čelia rómske komunity ešte aj v súčasnosti predsudkom a diskriminácii. Pri príležitosti utorkového Pamätného dňa rómskeho holokaustu na to upozornil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). V tejto súvislosti zdôraznil, že práve pripomínanie si tragických udalostí je nevyhnutné na poučenie sa z histórie.

„Pri tejto príležitosti vzdávam úctu všetkým Rómom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny, a taktiež oceňujem ich aktívne zapojenie sa do protifašistického odboja, ako aj účasť v Slovenskom národnom povstaní,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Pripomenul, že témou rómskeho holokaustu sa zaoberá Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu. „Slovensko je jej dlhoročným aktívnym členom a aktívne pristupuje k medzinárodnej spolupráci v oblasti vzdelávania, zachovania pamiatky a výskumu genocídy Rómov počas holokaustu,“ dodal Korčok.

Odhaduje sa, že počas II. svetovej vojny zahynulo v Európe viac ako 300-tisíc Rómov

Obete rómskeho holokaustu si spoločnosť každoročne v Európe pripomína 2. augusta. V noci z 2. na 3. augusta v roku 1944 pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Auschwitz-Birkenau zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. O udalosti informoval Roman Čonka, vedúci dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry zo Štátnej vedeckej knižnice v Prešove.

Podľa Čonku sa odhaduje, že počas druhej svetovej vojny zahynulo v Európe viac ako 300-tisíc Rómov. Perzekúcie Rómov sa diali aj na území Slovenského vojnového štátu. Rómovia mali zákaz cestovať hromadnou dopravou, zúčastňovať sa hromadných podujatí, do obcí mohli vstupovať len vo vyhradenom čase, pričom rómski muži boli v Slovenskom štáte zaradení do pracovných táborov.

Štátna vedecká knižnica v Prešove, dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry v roku 2021 predstavila virtuálnu prehliadku, v ktorej môžu občania pomocou svojho mobilu, tabletu či počítača navštíviť pamätné miesta na Slovensku.

„Naším cieľom do budúcna je virtuálny obsah každoročne dopĺňať o pamätné miesta aj mimo Slovenska a vytvoriť tak ucelené pamätné miesto vo virtuálnom priestore, v ktorom návštevník nájde čo najviac informácií o tomto smutnom období histórie Rómov v Európe,“ uviedol Čonka, podľa ktorého takto vzdialeným spôsobom vedia priamo vo virtuálnej prehliadke vzdelávať napríklad skupiny žiakov v školách. V novom školskom roku to budú testovať na vybraných základných a stredných školách, vzdelávanie ponúknu aj komunitných centrám a neziskovým organizáciám. Výskumu v oblasti rómskeho holokaustu na Slovensku sa venuje od roku 2005 aj Občianske združenie In Minorita.

chyba
Viac na túto tému: #rómsky holokaust