SHMÚ varuje pred poobednými horúčavami na západe Slovenska

Meteorológovia v stredu poobede varujú pred horúčavami na západe Slovenska. Teplota vzduchu tam môže dosiahnuť až 33 stupňov Celzia. V tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

03.08.2022 09:23
počasie, leto, horúčavy, teplo, kúpalisko,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Výstraha platí od 13.00 do 18.00 h v celom Bratislavskom kraji a tiež v okresoch Komárno, Šaľa, Dunajská Streda a Galanta. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornilo SHMÚ.

Video
Horúca vlna sa začína tridsiatkami. Kam až teploty stúpnu?

Záchranári pomáhali v uplynulých dňoch pri takmer 700 kolapsoch z tepla

Zdravotnícki záchranári pomáhali v uplynulých dňoch takmer 700 pacientom, ktorí skolabovali z tepla. Najviac prípadov (112) bolo v Prešovskom kraji, uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Od pondelka 25. júla do utorka (2. 8.) záchranári zasahovali v súvislosti s vysokými teplotami pri celkom 695 prípadoch kolapsu. V Košickom kraji zaznamenali 102 prípadov, nasleduje Banskobystrický (93), Žilinský (87), Trenčiansky (79), Bratislavský (78) a Nitriansky (75) kraj. Najmenej prípadov bolo v Trnavskom kraji, a to 69.

potok, Chrámec Čítajte viac Potok sa vyparil. Na projekt vodovodu nemajú peniaze

Z celkového počtu ošetrených pacientov bolo 420 transporto­vaných do nemocnice. Najmladším ošetreným pacientom bolo sedemročné dievča v Prešovskom kraji, najstarším pacientom bol 98-ročný muž v Bratislavskom kra­ji.

Kolaps z tepla vzniká podľa Krčovej pri prehriatí organizmu a prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, malátnosťou, bolesťami hlavy, závratmi. Môže sa pridať nevoľnosť až zvracanie a tiež krátkodobá porucha vedomia.

„Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus aj pre mladého zdravého človeka. Najohrozenejšie skupiny sú deti, seniori, tehotné ženy a chronickí pacienti, najmä kardiaci a diabetici. Platí, že počas horúčav by sme sa mali vyhýbať nadmernej fyzickej aktivite a slnku, dodržiavať pitný režim a pri športe v exteriéri by sme nemali preceňovať sily a podceňovať počasie,“ upozorňuje Krčová.

K základnej prvej pomoci pri kolapse patrí podľa hovorkyne preniesť pacienta do chladnejšieho prostredia, aspoň do tieňa, a uložiť ho do ležiacej alebo pololežiacej polohy. „Pomáha ovlažovanie, prípadne ovievanie. Ľadová voda nie je vhodná, pacientovi podávame vlažnú vodu po malých dúškoch,“ priblížila. Ak sa stav nezlepšuje alebo pacient opakovane upadá do bezvedomia, odporúča kontaktovať linku 155.

VIDEO: TOP 5 spôsobov ako sa schladiť v horúčavách

TOP 5 spôsobov ako sa schladiť v horúčavách
Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.
debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #SHMÚ