Vyšetrovanie Fica je obnovené. Obžaloba sa na čas odkladá

Niektoré dôkazy sa doplnia a niektoré vyšetrovacie úkony zopakujú. Špeciálna prokuratúra vyhovela pokynu generálneho prokurátora Maroša Žilinku a rozhodla o sťažnosti predsedu Smeru Roberta Fica a jeho troch spoluobvinených v kauze Súmrak.

03.08.2022 13:30 , aktualizované: 18:08
Robert Kaliňák, Robert Fico, Marek Para, Tibor... Foto: ,
Zľava: Robert Kaliňák, Robert Fico, Marek Para a Tibor Gašpar.
debata (124)

Či sťažnosti bolo vyhovené alebo nie, zatiaľ neprezradila. Napriek tomu sa prípad kvôli pochybeniu vyšetrovateľa, ktorý už stihol podať aj návrh na obžalobu, vracia do fázy vyšetrovania.

Expremiér a predseda Smeru Robert Fico čelí od polovice apríla obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a ďalším trestným činom spolu s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom a podnikateľom Norbertom Bödörom.

Táto skupina mala byť podľa polície zameraná nielen na tvorbu finančného zisku, ale aj na upevnenie moci strany Smer a jej zvýhodnenie v politickom boji nezákonnými prostriedkami. Na to využívala vlastných nominantov, najmä v polícii.

Blížiace sa ukončenie vyšetrovania už pred dvoma týždňami naznačilo preverovanie výpovedí svedkov na Úrade vlády. Tento vyšetrovací úkon sa totiž štandardne robí na konci vyšetrovania. Na pôde Úradu vlády sa vtedy s policajtami objavili aj dvaja kľúčoví svedkovia usvedčujúci túto zločineckú skupinu – bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó a riaditeľ Finančnej správy František Imrecze.

K ukončeniu vyšetrovania došlo 29. júla. Následne 1. augusta podal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry aj návrh na podanie obžaloby. Ešte predtým, ako by prípad smeroval pred súd, sa však do prípadu zapojila Generálna prokuratúra, ktorá sa rozhodla preskúmať údajné prieťahy v konaní.

Eduard Burda Čítajte viac Burda o Ficovom Súmraku: Neštandardný postup Lipšica má vyšachovať Žilinku

Konečne rozhodol

Podozrenia prokuratúry sa potvrdili a 1. augusta rozhodla, že k prieťahom došlo, keď prokurátor nerozhodol o sťažnosti obvinených proti samotnému obvineniu. „Preskúmaním veci dospel generálny prokurátor Slovenskej republiky k záveru, že konanie o sťažnostiach obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia nebolo plynulé a došlo k neodôvodneným prieťahom v celkovej dĺžke 55 kalendárnych dní, z ktorých bolo 38 pracovných,“ informovala Generálna prokuratúra.

Tá zároveň prikázala špeciálnej prokuratúre o tejto sťažnosti bezodkladne rozhodnúť. Špeciálna prokuratúra síce prieťahy na svojej strane odmietla a na správnosti svojho postupu trvá, ale jej šéf Daniel Lipšic musel Žilinku poslúchnuť a pokyn vykonať.

„Poverený zástupca špeciálneho prokurátora 3. augusta 2022 rozhodol o sťažnostiach obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia. O spôsobe rozhodnutia budeme informovať až po doručení uznesenia oprávneným osobám,“ informoval Lipšicov úrad na svojom oficiálnom webovom profile.

Ako úrad pripomenul, zo strany generálneho prokurátora boli vytknuté dozorujúcemu prokurátorovi prieťahy v predložení sťažnosti, a ten preto v záujme vylúčenia akýchkoľvek pochybností o rýchlosti jeho konania prikročil k štúdiu spisového materiálu prioritne, ihneď po jeho doručení.

Peter Kubina Čítajte viac Advokát Kubina: Chcel by som veriť, že si generálny prokurátor pri Súmraku nerobí nadprácu

Pochybenia vyšetrovateľa

Pri štúdiu prokurátor napokon objavil pochybnosti na strane polície. „Dnes, t. j. 3. augusta 2022, zároveň rozhodol, že z dôvodu procesného pochybenia vyšetrovateľa bude potrebné niektoré úkony zopakovať a zároveň do spisového materiálu doplniť ďalšie dôkazy, preto vrátil vec vyšetrovateľovi s pokynom na doplnenie dokazovania,“ doplnil Úrad špeciálnej prokuratúry a opätovne tiež ubezpečil o zákonnosti svojho postupu v tomto prípade.

Zatiaľ nie je jasné, v akom rozsahu by sa malo dokazovanie doplňovať a ktoré úkony sa majú opakovať. Fico však viackrát vo svojich vyjadreniach tvrdil, že nebol ani len vypočutý, resp. vypovedať odmietol, a k pochybeniam došlo podľa neho na viacerých úrovniach.

„Doteraz som ako obvinený nebol vypočutý, pretože vyšetrovateľ nebol spôsobilý poskytnúť mi základnú informáciu, z čoho som obvinený a nevedel vysvetliť ani konkrétne časti uznesenia o vznesení obvinenia,“ písal Fico v otvorenom liste dozorovému prokurátorovi.

Fico tvrdí, že odkladanie rozhodnutia špeciálnej prokuratúry o jeho sťažnosti má za účel znemožniť, aby sa do prípadu zapojil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten má totiž cez paragraf 363 Trestného poriadku oprávnenie zrušiť aj celé obvinenie. V takom prípade by sa prípad minimálne niekoľko mesiacov – a možno vôbec – nedostal pred súd.

Fico a Kaliňák od 19. apríla čelia obvineniu zo zločinu založenia zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a spolu s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom aj pre opakovaný zločin ohrozenia daňového tajomstva. Ohrozenia daňového tajomstva sa mala táto štvorica dopustiť v súvislosti s údajnými daňovými podvodmi súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a exprezidenta Kisku. Fico totiž v čase, keď týchto podnikateľov riešila polícia, verejne prezentoval aj informácie, ktoré neboli verejné a nemohol ich legálne získať ani ako predseda vlády. Všetci štyria vinu odmietajú a tvrdia, že ide o politicky motivovaný proces.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Akcia Súmrak