Príďte si po jód. Pol milióna ľudí v okolí Mochoviec a Bohuníc vyzývajú na kontrolu lekárničiek

Jódovým tabletám, ktorými sú zásobovaní ľudia v okolí atómových elektrární v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach, končí tento mesiac päťročná exspirácia. Od augusta do konca tohto roka bude prebiehať ich výmena za nové. O termínoch a miestach budú informovať jednotlivé samosprávy.

04.08.2022 07:41
jadrova elektraren mochovce Foto: ,
Jadrová elektráreň Mochovce
debata (9)

Výmena tabliet, ktoré sú prvou pomocou pri jadrovej havárii, sa dotkne 224 obcí a miest v okruhu 21 kilometrov od elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a v okruhu 20 kilometrov od elektrárne v Mochovciach. Dokopy pôjde o takmer pol milióna obyvateľov. Tablety sa menia pravidelne každých päť rokov, naposledy sa tak stalo v roku 2017.

Jódové profylaktiká zabezpečujú Slovenské elektrárne ako prevádzkovateľ oboch jadrových elektrární. S ich distribúciou pomáha ministerstvo vnútra. „Rezort vnútra zriadil na tento účel dva distribučné sklady, z ktorých sa budú vydávať príslušné počty balení pre obce, mestá a osobitne pre určené inštitúcie,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Výmena jódových tabliet sa netýka len obyvateľov obcí a miest s trvalým či registrovaným prechodným pobytom, ale aj ľudí, ktorým už na ich území bolo poskytnuté dočasné útočisko. Samostatnou kategóriou su školy, podniky, zariadenia sociálnych služieb, ubytovacie zariadenia i ústavy pre výkon väzby. Počet tabliet sa preto navyšoval o ďalších 235-tisíc.

O termínoch a miestach, kam si ľudia budú môcť prísť po nové tablety, budú informovať jednotlivé samosprávy. Ich výdaj nie je podmienený odovzdaním starého balenia. To je možné odovzdať aj v ktorejkoľvek lekárni. Za domácnosť ich môže vyzdvihnúť jeden člen rodiny. Pri preberaní treba mať pri sebe občiansky preukaz.

SR Mochovce elektraren Čítajte viac Všetko, čo potrebujete vedieť o jódových tabletkách. Ako chránia a kde ich zoženiete?

Jódová profylaxia

Jódové tablety obsahujú stabilný jód vo forme jodidu draselného. Ten bráni tomu, aby štítna žľaza viazala rádioaktívny jód, ktorý sa do tela dostáva z kontaminovaného vzduchu, vody, mlieka a inej potravy. Rádioaktívny jód pôsobí ako rádioaktívny žiarič, ktorý v prvom rade ožaruje a ohrozuje štítnu žlazu. Keď sa štítna žľaza nasýti nerádioaktívnym jódom, ďalší jód sa v nej už nedokáže ukladať. Jodid draselný tak výrazne znižuje riziko rakoviny štítnej žľazy.

Jodid draselný je na Slovensku registrovaný ako liečivo. "Dôrazne preto upozorňujeme, že jódové tablety sa nesmú užívať preventívne, ale len po jednoznačnej výzve štátu po úniku plynného rádioaktívneho jódu do ovzdušia,“ upozorňuje Veronika Drábová, vedúca odboru radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva SR.

Dávkovanie

  • Jódové tablety je potrebné užívať podľa pokynov uvedených v Príbalovom letáku k lieku s názvom „Jodid draselný G.L: Pharma 65 mg tablety“.
  • Dospelí a deti vo veku 12 rokov a staršie: 2 tablety
  • Deti vo veku 3 až 12 rokov: 1 tableta
  • Deti vo veku mesiac až 3 roky: ½ tablety
  • Novorodenci a deti mladšie ako 1 mesiac: ¼ tablety
  • Tehotné ženy (každého veku): 2 tablety (touto dávkou je vaše nenarodené dieťa tiež chránené)
  • Dojčiace ženy (každého veku): 2 tablety

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #Mochovce #jódové tabletky #jadrové elektrárne