Medveď spôsobil škody na dvore domu, polícia vyzýva na opatrnosť

Na dvor jedného z rodinných domov v Kľačne (okres Prievidza) prišiel vo štvrtok približne o 3.30 h medveď. Poškodil králikáreň a zabil jedného králika. Informovala o tom na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia. Zároveň vyzvala obyvateľov na ostražitosť.

04.08.2022 11:30 , aktualizované: 13:21
debata (67)

„Majitelia domu kontaktovali políciu, avšak medveď do príchodu hliadky ušiel. Medveď bol podľa majiteľov hnedej farby a mohol mať do 200 kilogramov,“ uviedli policajti.

Polícia kontaktovala Zásahový tím pre medveďa hnedého, v kompetencii ktorého je situáciu riešiť. Zároveň vyzýva obyvateľov i návštevníkov obce Kľačno a jej okolia na mimoriadnu ostražitosť. „V súvislosti s výskytom medveďa odporúčame sa vyhnúť pohybu v okolitom lese. V prípade potreby okamžite kontaktuje tiesňovú linku 158,“ zdôraznili policajti.

Pred pár dňami neďaleko Klačna medveď zaútočil na človeka. V miestnej časti Domaniža v okrese Považská Bystrica v Strážovských vrchoch utrpel v pondelok (1. augusta) viaceré poranenia lesný taxátor.

Zásahový tím odstránil šesť medveďov

Odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR evidujú niekoľko problémových jedincov medveďa hnedého v okolí Kľačna. Problematikou sa zaoberajú, v Kľačne boli opakovane. Informovala o tom vo štvrtok manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

„Zásahový tím pre medveďa hnedého situáciu v okolí obce Kľačno monitoruje. Vyskytuje sa tam niekoľko problémových jedincov medveďa hnedého, ide najmä o medvedicu s malými,“ uviedla Bocková. Odborníci z tímu sú podľa nej v úzkom kontakte s miestnou samosprávou, ako aj občanmi. „Medvede sa opakovane objavujú v blízkosti záhrad, kde vyhľadávajú potravu v podobe ovocných plodov a spôsobujú škody na hospodárskych zvieratách,“ ozrejmila.

Do obce prišli členovia zásahového tímu aj 29. júla. „Ich služobný výkon marila skupina občanov obce, ktorá vo večerných hodinách rušila priebeh plánovaného odchytu medveďa. Skupina strieľala, pokrikovala, jazdila motorovým vozidlom a hádzala petardy v okolí zásahu. Zásah bol z tohto dôvodu prerušený,“ priblížila manažérka pre komunikáciu ŠOP.

Na mieste bol podľa nej zásahový tím aj 1. augusta, keďže dostal hlásenie o výskyte uviaznutého medvieďaťa v krovinách. „Členovia tímu v spolupráci s miestnym poľovným združením medvieďa oslobodili,“ doplnila.

Medveď Čítajte viac Medveď napadol lesného taxátora v Domaniži, skončil v nemocnici

„Situáciu v obci zásahový tím naďalej monitoruje, bezpečnosť občanov je pre nás prvoradá. Z dôvodu podozrenia na opakovanú snahu marenia výkonu však nebudeme o plánovanom zásahu podávať podrobnejšie informácie,“ zdôraznila manažérka pre komunikáciu ŠOP.

K štvrtku zásahový tím podľa nej odstránil šesť problémových jedincov medveďa hnedého. „Ich správanie bolo na základe monitoringu vyhodnotené ako preukázateľné riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách,“ priblížila.

Bocková pripomenula, že naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov, ktoré sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, túto situáciu ohlásili na linky tiesňového volania alebo Zásahovému tímu pre medveďa hnedého na telefónne číslo 0903 201 879. In­formácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné aj na webe zásahového tímu.

Problémy s medveďmi v bezprostrednej blízkosti obydlí eviduje obec Kľačno už dlhšie. Šelmy tam viackrát spôsobili škody na majetku i zvieratách.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #útok medveďa