Kočnera pravdepodobne čaká ďalšia obžaloba za 11-miliónové podvody

Odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera pravdepodobne čochvíľa čakajú ďalšie súdne pojednávania. Polícia uzatvorila vyšetrovanie daňových podvodov pri prevodoch hotelov na Donovaloch a ovládnutie golfového areálu v obci Báč pri Dunajskej Strede. Podľa polície takýmito podvodmi získal až 11 miliónov eur. Podanie obžaloby však ešte minimálne niekoľko ďalších týždňov potrvá. Ako upozornila špeciálna prokuratúra, dôkazy sú rozsiahle a celý spis tvorí až 41 zväzkov.

05.08.2022 10:20
kočner Foto: ,
Marian Kočner pred pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. mája 2022.
debata (4)

Kočner je už právoplatne odsúdený za falšovanie miliónových zmeniek televízie Markíza na 19-ročný trest a priznal sa aj k nedovolenému ozbrojovaniu. Pred súdom sa v súčasnosti bráni obžalobe z objednania vrážd Jána Kuciaka, a trojice dnes už prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

A čoskoro by sa mohli dostať pred súd aj ďalšie jeho ekonomické kauzy. V dvoch z nich, ako upozornil portál Aktuality, polícia uzatvorila vyšetrovania a navrhla Kočnera obžalovať.

„Vyšetrovanie kauzy DONOVALY a BÁČ bolo ukončené. V priebehu mesiaca jún 2022 bol Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry predložený spisový materiál týkajúce sa danej trestnej veci spolu s návrhom na podanie obžaloby,“ potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

V kauze Donovaly bol spracovaný návrh na podanie obžaloby v súvislosti s účelovými prevodmi nehnuteľného majetku a následným uplatňovaním nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty vo výške 8.193.596,00 eur, priblížil hovorca.

V kauze BÁČ bol spracovaný návrh na podanie obžaloby v súvislosti s realizáciou série účelových právnych úkonov smerujúcich k odstráneniu časti majetku konkrétnej obchodnej spoločnosti, a tým k poškodeniu jej 16 veriteľov, rozsah následku predstavuje 2.974.766,27 eur, dodal Slivka.

Hotely a golf

Návrh vyšetrovateľa prišel špeciálnej prokuratúre 8. júna. Aj keď uplynuli už dva mesiace, špeciálna prokuratúra zatiaľ obžalobu na súd zatiaľ nepodala. Takéto finančné kauzy totiž bývajú veľmi komplikované a obsiahle. „S návrhom na podanie obžaloby vyšetrovateľ predložil aj doposiaľ zabezpečené dôkazy zoradené do 41 zväzkov spisu,“ priblížila rozsah vyšetrovacieho spisu hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Pôvod týchto prípadov siaha už do dávnejšej minulosti. Vyšetrovanie sa však roky vlieklo aj vďaka podpore, ktorú mal Kočner v zložkách policajného zboru. Známi sú najmä vyšetrovatelia Štefan Jombík a Jaroslav Barochovský, ktorí niektoré Kočnerove podvody riešili, vyšetrovanie však zdá sa skôr sabotovali. Za svoj postup bol Jombík aj disciplinárne stíhaný. Obaja sú už viac ako tri roky v policajnom dôchodku.

V prípade známom ako Donovaly sa Kočnerovi podarilo získať na vratkách DPH viac ako 8 miliónov eur v rokoch 2010 a 2012. Dosiahol to vďaka opakovaným prepismi majiteľov jedných z najväčších hotelových komplexov na Donovaloch – Residence Hotel a Hotel Šport. Napriek tomu, že sa vlastníci formálne menili, vždy nimi ostávali Kočnerove alebo jemu blízke firmy.

Kočnera aj spolu s Janou Šlachtovou, známou z kauzy Glance House, a účtovníkom Petrom Pechom obvinili ešte 21. septembra 2017. Kočnera za pokračovací zločin neodvedenia dane a poistného, a ostatných dvoch za zločin neodvedenie dane a poistného spáchaný vo forme účastníctva. V súvislosti aj s ďalšími jeho obvineniami mu nehnuteľnosti na Donovaloch boli spolu s ostatným majetkom na začiatku augusta 2018 zaistené.

Posledná obžaloba?

Aj kauza Báč, alebo tiež Welten má korene zhruba v rovnakom čase. Developeri združení v spoločnosti Welten si zobrali v banke takmer 5-miliónový úver na projekt, ktorý okrem golfového ihriska v obci Báč pri Dunajskej Strede počítal aj s výstavnou rodinných domov. Tatra banka ale nečakane požiadala o predčasné splatenie úveru a napriek nesúhlasu akcionárov Weltenu, pohľadávku predala.

Pohľadávku kúpil práve Inkasný servis Mariana Kočnera, ktorý celú firmu následne cez záložné právo ovládol, rozpredal jej akcie ale bez záložného práva, ktoré previedol na svoju schránkovú firmu. Potom už celý golfový areál kúpil zlomkovú cenu.

Takto mal podľa výpočtu polície nezákonne získať takmer 3 milióny eur, pričom poškodil 16 veriteľov spoločnosti Welten. Za tento prípad bolo Kočnerovi, Pechovi a osobe J. F. vznesené obvinenie 2. júla 2017 za zločin poškodzovania veriteľa formou spolupáchateľstva.

Okrem tejto dvojice káuz, televíznych zmeniek a objednávok vrážd čelí Kočner trestnému stíhaniu aj v niekoľkých ďalších prípadoch. V auguste 2019 bola na neho Okresnému súdu Bratislava I podaná obžaloba v kauze Gatex za porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Obvinený je tiež od októbra 2018 v prípade Technopol Services, kde sa mal dopustiť porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, a v prípade Five Star Residence, kde sa mal spolupodieľať na krátení daní pri predaji bytov v luxusnom bytovom komplexe. Tu je spolu s ním obvinený aj Ladislav Bašternák, ktorý bol právoplatne odsúdený za krátenie daní na päť rokov a prepadnutie majetku.

Bernard Slobodník Čítajte aj Slobodník: Bödör bol Kočnerov primáš

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #kauza Donovaly