SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy

Koaličná strana Sloboda a solidarita (SaS) vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy po prípadnom odchode z vlády. Strana zároveň vyzvala koaličných partnerov zo Za ľudí, aby celý problém neotáčali do osobnej roviny a nebáli sa povedať, kto škodí Slovensku. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

05.08.2022 11:30 , aktualizované: 12:37
SaS / Richard Sulík / Foto: ,
debata (5)

SaS tak reagovala na vyjadrenia poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí) v Denníku N, že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície.

Žitňanská si nemyslí, že je dnes jedinou možnosťou vznik menšinovej vlády s podporou fašistov a existujú podľa nej aj možnosti ako opozičná zmluva so SaS. „Vždy sa pozerám na to, čo je v záujme krajiny. A podľa mňa je v záujme krajiny, aby štyri strany súčasnej vládnej koalície spolu v nejakej podobe vládli,“ poznamenala v rozhovore.

„Je na zamyslenie, prečo poslanci Za ľudí vidia radšej alternatívu s Igorom Matovičom (OĽANO), extrémistami a bez SaS ako štvorkoalíciu bez človeka, ktorý škodí našej krajine,“ reagoval líder SaS Richard Sulík. Dodal, že ak chcú koaličné strany vládnuť s Matovičom, majú možnosť uzatvoriť opozičnú zmluvu aj s ĽSNS, Republikou či Smerom.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič: Rišo, si už veľký. Klamať sa nepatrí. Spiknúť sa s mafiou a fašistami proti vláde je zbabelosť

„Vylučujeme preto možnosť akejkoľvek opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície. Nevidíme najmenší dôvod na takýto nečitateľný a voličom nič nehovoriaci krok,“ povedal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Strana SaS vyzýva Za ľudí, aby sa nebáli a povedali, kto škodí Slovensku a neotáčali celý problém len do osobnej roviny. Podľa SaS tu nejde o spor Sulík-Matovič, ale o spor slušného demokratického Slovenska verzus Matovič.

Hnutie OĽANO nebude momentálne špekulovať o ďalších scenároch vývoja koaličnej krízy. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Reagoval tak na vyjadrenia poslankyne Žitňanskej. Hnutie podľa Šipoša nikoho z vlády nevyhadzuje a nikomu nedáva ultimáta. Sústredí sa na prácu a plnenie programu.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Obetuje sa nakoniec Matovič? Inak nás čakajú na jar predčasné voľby

Spor vo vláde sa vyostril potom, ako parlament prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Matoviča. SaS a OĽANO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) deklaruje, že počas leta budú v koalícii rokovať. Predpokladá, že výsledok bude zrejme známy až v „posledných hodinách“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Za ľudí #SASKA