Matovič: Rišo, si už veľký. Klamať sa nepatrí. Spiknúť sa s mafiou a fašistami proti vláde je zbabelosť

Minister financií a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič reagoval v piatok na rozhovor, ktorý pre Denník N poskytol šéf strany SaS Richard Sulík. V statuse na sociálnej sieti zverejnil aj časť údajnej komunikácie so šéfom liberálov.

05.08.2022 11:34 , aktualizované: 17:23
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (118)

„Pred týždňom Richard Sulík v rozhovore pre Denník N(enávisť) zverejnil bombastickú správu, ako sa on veľmi snažil urovnať vzťahy v koalícii,“ napísal Matovič na Facebooku.

Minulý týždeň na tlačovej besede Sulík priznal, že lídrovi OĽaNO písal vlani SMS správu s cieľom „zakopať vojnovú sekeru." Dodal, že mu prišla len odpoveď „Hmm", a že sa snažil vzťahy v koalícii urovnať. Líder OĽaNO však tvrdí, že to bolo len ďalšie Sulíkovo klamstvo. Správu o zakopaní vojnovej sekery mu síce Sulík napísal, no podľa Matoviča zamlčal podstatnejší návrh, ktorý v nej predložil.

Podľa lídra OĽaNO daná SMS správa skutočne začínala tak, ako popísal Sulík. „Ale končila omnoho podstatnejším návrhom, citujem: "Ak sa rozhodneš vyprevadiť Borisa z koalície, môžeš rátať s 20 hlasmi klubu SaS (predbežne aj Miro Kollár). Ty máš 52, Veronika 4, to je 76,“ uviedol Matovič.

Minister financií tvrdí, že Sulík ho už viackrát oslovil s návrhom, aby vyštvali koaličných partnerov Kollára a Remišovú z vlády. Údajne mal Sulík nahovárať i Kollára a Remišovú, aby vyštvali lídra OĽaNO.

„Toto boli tie jeho opakované a preukázateľné kroky na zmiernenie situácie v koalícii," konštatoval Matovič. Doplnil, že Sulík od začiatku koalície robil systematické a zákerné kroky, aby ju rozbil.

„On to má v sebe. Je to silnejšie ako on. Pred 11 rokmi začal doslova šikanovať a poľovať na Ivetu Radičovú, až kým svoje dielo skazy dosiahol," napísal Matovič.

„Necítim k tebe nenávisť, len mi je ťa ľúto,“ zakončil Matovič status niekoľkými odkazmi pre svojho bývalého straníckeho kolegu. „Spiknúť sa s mafiou a fašistami proti vlastnej vláde a demokratickým voličom v najťažších chvíľach, aké Slovensko zažíva, nie je hrdinstvo. To je zbabelosť a podraz,“ dodal Matovič.

SaS: Matovičovi nikdy nešlo o zmier

Igor Matovič podľa strany SaS opäť potvrdil, že mu nikdy nešlo o zmier, a že nedokáže žiť bez nepriateľa a neustáleho konfliktu.

„Moja správa adresovaná Igorovi Matovičovi reflektovala snahy Borisa Kollára zastaviť boj proti mafii. V tom čase, po paragrafe 363 pre Vladimíra Pčolinského a chaose v bezpečnostných zložkách, sa Boris Kollár verejne vyjadroval pre odchod Sme rodina z koalície a predčasné voľby. Bolo mi ľúto, keď som videl ako Boris Kollár s Igorom Matovičom zametá. Navrhol som preto Igorovi Matovičovi ústretový krok – zakopať vojnovú sekeru, a tiež som ho uistil o podpore 20 poslancov SaS v prípade, že by sa rozhodol vyprevadiť Borisa Kollára z koalície. Igor Matovič deň po mojej sms vyhlásil, že si musíme položiť otázku, či dokáže koalícia fungovať aj bez Sme rodina. Moju ponuku teda odignoroval a zároveň naše uistenie o podpore využil na silácke reči voči Sme rodina, ktorej dokázal veľkoryso prehliadnuť všeličo, najnovšie aj to, že nehlasovali ani len za vydanie Roberta Fica do rúk spravodlivosti,“ uviedol v reakcii predseda SaS Sulík.

Ako ďalej tvrdí, o svojej správe Matovičovi bezprostredne informoval aj premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). „Ten mi poďakoval a napísal, že si váži, čo som napísal Igorovi Matovičovi. Klobúk dole, doplnil Eduard Heger,“ uzavrel Sulík.

SaS / Richard Sulík / Čítajte viac SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy

SaS ešte skôr zareagovala na koaličného partnera, stranu Za ľudí, ktorej poslankyňa Jana Žitňanská uviedla, že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície. Sulíkovci akúkoľvek formu opozičnej zmluvy po prípadnom odchode z vlády vylúčili. Podobne zareagovalo aj OĽaNO. Hnutie nebude momentálne špekulovať o ďalších scenároch vývoja koaličnej krízy, uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Za pokračovanie štvorkoalície až do konca riadneho volebného obdobia je aj Sme rodina. „Každý návrh, ktorý by mal pomôcť túto koalíciu udržať, je vítaný, avšak čo sa týka návrhu pani Žitňanskej, je predčasné sa z našej strany vyjadrovať, keďže zatiaľ nevieme, ako bude spomínaná ‚zmluva‘ formulovaná," povedala Linda Tribusová zo Sme rodina. Zároveň dodala, že problémy v koalícii nie sú vinou ich hnutia.

Strana SaS zároveň vyzvala koaličných partnerov zo Za ľudí, aby celý problém neotáčali do osobnej roviny a nebáli sa povedať, kto škodí Slovensku.

Podľa predsedu strany Richarda Sulíka je na zamyslenie, prečo poslanci zo Za ľudí chcú radšej vládnuť s Matovičom a extrémistami, namiesto toho, aby vládli s SaS. „Bol to práve Igor Matovič, ktorý prelomil veto prezidentky spolu s fašistami napriek vôli SaS a Za ľudí. Ak chcú kolegovia vládnuť s takýmto politikom, majú možnosť uzatvoriť opozičnú zmluvu so stranami Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), Republika či Smer-SD," dodal.

K opozičnej zmluve sa vyjadril aj podpredseda strany a člen vyjednávacieho tímu SaS Branislav Gröhling, ktorý vylučuje „možnosť akejkoľvek opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície. Nevidíme najmenší dôvod na takýto nečitateľný a voličom nič nehovoriaci krok." Poslanci SaS si myslia, že nejde o spor medzi Sulíkom a Matovičom, ale o nezhodu lídra OĽaNO a slušného demokratického Slovenska.

Igor Daniš aktual Čítajte aj Obetuje sa nakoniec Matovič? Inak nás čakajú na jar predčasné voľby

Spor vo vláde sa vyostril potom, ako parlament prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Matoviča. SaS a OĽANO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) deklaruje, že počas leta budú v koalícii rokovať. Predpokladá, že výsledok bude zrejme známy až v „posledných hodinách“.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič