Priemyselný park vo Fiľakove nová Remišovej pomoc obišla. Projekt musia škrtať

Päťročné úsilie o vybudovanie a oživenie priemyselnej zóny vo Fiľakove ohrozuje obrovské zdražovanie stavebných materiálov. Aby projekt úplne nestroskotal, samospráva sa rozhodla skresať ho na polovicu. Žiadaná pomoc od štátu totiž neprišla.

06.08.2022 08:00
areal priemyselny park filakovo Foto: ,
Areál bývalého Kovosmaltu, kde by mala vyrásť malá fabrika.
debata (2)

Na zbúranej časti bývalého Kovosmaltu vo Fiľakove chce mesto postaviť malú fabriku. Areál kúpilo zhruba pred piatimi rokmi od súkromného majiteľa za 140-tisíc eur. Pôvodne mala na ploche 2 000 štvorcových metrov vyrásť výrobná a skladová hala, ďalších 600 metrov by zahŕňala administratíva. Počíta sa tiež s nanovo vybudovanou kompletnou infraštruktúrou. Prácu by tam našlo asi 60 ľudí. Pre rapídne zdražovanie je ale tento zámer ohrozený.

Cena sa zdvojnásobila

„Pred tromi rokmi sa nám na to podarilo získať viac ako dvojmiliónovú dotáciu v rámci cezhraničného programu Interreg. Zároveň si mesto zobralo dvojmiliónový úver,“ priblížil fiľakovský primátor Attila Agócs. Vysvetlil, že podľa pôvodných štúdií bol odhad nákladov vyčíslený na 2,3 milióna eur. Posledné prepočty už narástli na 4,8, pričom najnižšie cenové ponuky prichádzajú vo výške viac ako 5,4 milióna eur. Je teda jasné, že získané prostriedky na výstavbu im nebudú stačiť.

Areál budúceho priemyselného parku vo Fiľakove

Areál bývalého Kovosmaltu, kde by mala vyrásť malá fabrika.

Fotogaléria
Fiľakovský primátor Attila Agócs
Areál bývalého Kovosmaltu, kde by mala vyrásť...
+1Areál bývalého Kovosmaltu, kde by mala vyrásť...

„Za celé obdobie, keď narastali ceny v stavebníctve, sme hľadali externé zdroje. Sumou 400-tisíc eur nás podporil Banskobystrický samosprávny kraj, no peniaze stále chýbali. Oslovili sme ministerstvá, no odpoveď bola, že nám nevedia pomôcť,“ vraví Agócs. Poradili im však obrátiť sa na technický sekretariát programu Interreg, ktorý sídli v Budapešti. „Tam sme sa dozvedeli, že peniaze navyše nie sú, ale zámer môžeme prispôsobiť, teda zmenšiť, a urobiť z toho, čo vládzeme,“ povedal.

oprava,strecha,zateplovanie,robotnik,dom,skolka,rekonstrukcia Čítajte viac Zachráni Remišová ohrozené rekonštrukcie škôl či domovov pre seniorov? Veľkú časť zrejme nie

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Fiľakovo #Veronika Remišová #priemyselné parky