Liptov sa zapísal do histórie. Ako prvý podpísal spoluprácu s olympijským a športovým výborom

Mesto na strednom Slovensku si piatkový večer bude ešte dlho pamäť. Liptovský Mikuláš sa stal prvým mestom v krajine, ktorý podpísal memorandum so Slovenským olympijským a športovým výborom o spolupráci.

06.08.2022 07:00
IMG-20220805-WA0116 Foto:
Podpisovanie memoranda: primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (vľavo) a Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru.
debata

Piaty deň v auguste oslavoval 90. výročie organizovaný hokej. Počas osláv sa uskutočnil aj slávnostný akt podpisovania memoranda. „Záleží nám na rozvoji slovenského športu a slovenského olympijského hnutia,“ deklarovali signatári Memoranda. Za najvýznamnejší prínos športu pre spoločnosť považujú jeho pozitíve výchovné, vzdelávacie, sociálne a motivačné pôsobenie na deti, mládež, dospelých, ale aj zdravotne znevýhodnených občanov.

„Veľmi si ceníme, že Slovenský olympijský a športový výbor sa rozhodol spečatiť spoluprácu s Liptovským Mikulášom, ako prvým mestom na Slovensku, keďže doposiaľ sa memorandá podpisovali len so samosprávnymi krajmi. Mesto má všetky predpoklady, aby mohlo napĺňať ciele memoranda,“ poznamenal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Podpisovanie memoranda.
Podpisovanie memoranda.
+2Podpisovanie memoranda.

Do slovenského športového života prinesie takáto spolupráca mnoho pozitívneho. Podpisujúci Memoranda si samozrejme plne uvedomujú zodpovednosť za vytváranie a kultiváciu spoločného športového prostredia, rozvíjanie športových možností, podieľanie sa na rozvoji telesnej výchovy a športu, na zefektívňovaní prípravy a uplatnení telovýchovných odborníkov či na zvyšovaní nárastu počtu športujúcej mládeže.

V dnešnej ťažkej dobe netreba zabúdať na rozvoji ducha aj športom. Podporovať nových športovcov a vychovať zo slovenských detí reprezentantov krajiny.

SR Bratislava prezidentka výprava deaflympionici prijatie BAX Čítajte viac Prezidentka prijala deaflympionikov, ktorí v Brazílii získali päť medailí

„Slovenský olympijský a športový výbor sa dlhodobo snaží podieľať na budovaní podmienok pre všestranný rozvoj a podporu športových činností. Nezabúdame ani na rekreačné športové aktivity a kladieme dôraz na ich význam z pohľadu zdravia verejnosti. Snažíme sa motivovať k tomu aj samosprávy, ktoré sú významným podporovateľom športu na Slovensku. V meste Liptovský Mikuláš, ktoré vychovalo už mnohých úspešných športovcov a olympijských medailistov, sme našli partnera, s ktorým chceme spolupracovať pri plnení našich úloh. Spoločne môžeme ešte výraznejšie pomôcť športu v regióne celého Liptova,“ povedal Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru.

Mikuláš vychoval mnoho talentov. Na slávnostnom akte nemohli chýbať, ani liptácke hviezdy ako napríklad Michal Martikán, ktorý Slovensku ešte v ére jeho samostatnosti doprial prvé olympijské zlato. Uspel v roku 1996 v Atlante. Vtedajší Slovenský olympijský výbor udelil samospráve titul Mesto olympijských víťazov, ktorého odkaz dodnes napĺňa a používa. Zúčastnila sa aj ďalšia slovenská olympijská víťazka Petra Vlhová, ktorá totiž tiež pochádza z Liptovského Mikuláša. Mesto ich a Elenu Kaliskú ocenilo čestným občianstvom.

Plavecké športy budú mať olympijské zázemie v Košiciach, plaváreň, vizualizácia Čítajte viac Plavecké športy budú mať olympijské zázemie v Košiciach

Mikulášska samospráva žije športom, je známa podporou či už individuálnych alebo kolektívnych športov. V meste na športovom poli pôsobí vyše 150 klubov a združení. Tie formujú a vedú k športu tisícky ľudí od detí až po seniorov. Mesto Liptovský Mikuláš vytvára podmienky pre šport budovaním a udržiavaním športovísk. Ročne vynakladá viac ako 1,5 milióna eur na prevádzku športovej infraštruktúry a podporu klubov, čo je približne päť percent rozpočtu. „V meste navyše pôsobí Olympijský klub Liptova, ktorý je jeden z najaktívnejších svojho druhu na Slovensku,“ uzavrel Ján Sokolský, kancelária vedenia mesta Liptovský Mikuláš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #memorandum #Liptovský Mikuláš #šport #Petra Vlhová #SOŠV