Vláda padá. Spory poháňajú hádky cez médiá

Ostávajú štyri týždne. Potom sa skončí august a s ním aj ultimátum koaličných liberálov na nápravu konfliktu vo vláde. V úvode septembra sa koalícia musí rozhodnúť, či odíde šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO) zo stoličky ministra, alebo si kufre zbalí štvorica ministrov SaS a vrátia sa do poslaneckých lavíc.

07.08.2022 14:00 , aktualizované: 16:41
debata (150)

Kto hlasuje s ‚fašistami‘? Cigániková a Vetrák sa hádali v ta3

Video

Kým liberáli nepripúšťajú, že ich odchod z vlády bude znamenať jej pád, poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) kolegov na sociálnej sieti vyzval, aby veci nazvali pravými menami. „Milí kolegovia, vaším odchodom padá vláda. Bodka. Samozrejme, je možné, že ešte nejaký čas bude pokračovať, ale už nebude disponovať parlamentnou väčšinou,“ zdôraznil Šeliga. Tvrdí, že nejde o to, či on, alebo Jana Žitňanská (Za ľudí) budú spolupracovať s Tomášom Tarabom a ostatnými odídencami od extrémistickej ĽSNS. „Hra, že sa tým pádom nič nedeje a vy nepoložíte vládu, nevyšla. Je to jednoducho fakt, vaším odchodom fakticky padá vláda,“ dodal Šeliga.

Strana SaS medzitým kolegov zo Za ľudí oslovila, aby sa nebáli otvorene povedať, kto škodí tejto krajine a neotáčali celý problém len do osobnej roviny. „Pretože tu nejde o spor Sulík – Matovič, ale o spor slušného demokratického Slovenska vs Igor Matovič,“ reagoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. „My, čo sedávame na koaličných radách, čítame noviny, vieme, že to je osobné. To vidí celá krajina. Reči o duševných poruchách, idiotoch a vlastne škoda pokračovať. Hrubý pingpong z jednej strany na druhú. Kto začal prvý?“ oponoval strane SaS Šeliga.

Politológ zo Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak pripomenul, že sú parlamentné a vládne prázdniny. Len preto sa podľa neho spor medzi OĽaNO a SaS nedokázal pretaviť do paralýzy štátu. S jeseňou sa ale koaličná kríza pretaví do padnutej vlády. „No keď príde jeseň a bude zablokovaný parlament a vláda, tak verejnosť pocíti, že to nie je len spor v osobnej rovine,“ skonštatoval. Myslí si však, že nech sa v koalícii stane čokoľvek, demokracia na Slovensku ohrozená nebude, keďže najdôležitejšie inštitúcie budú fungovať aj naďalej.

Namiesto zmieru rady

Igor Matovič sa ale nikam nechystá. Priestor na sociálnych sieťach využíva na protiútoky a svoju počiatočnú rétoriku zakopania vojnových sekier zmenil na výchovné rady pre Sulíka. „Rišo, odlož hračky a skús prstom do piesku 1000-krát napísať, Som už veľký, klamať sa nepatrí!‘ Verím, že pomôže,“ vyhlásil financmajster. Dodal, že necíti k ministrovi hospodárstva nenávisť, len mu ho je ľúto. Premiér Eduard Heger (OĽaNO), ako aj klub hnutia za Matovičom stoja, a teda všetko nasvedčuje tomu, že o štyri týždne bude musieť byť vymenovaná nová vláda.

Podľa poslanca Milana Vetráka (OĽaNO) chcú tri koaličné strany vládnuť ďalej a tá štvrtá rieši osobnú nenávisť. Priznáva však, že z hľadiska plnenia priorít Programového vyhlásenia vlády bola SaS poctivejším koaličným partnerom ako Sme rodina. „Ak sa však pozrieme na to, kto robil vláde opozíciu, tak to robila SaS dokonale a zo šiestich percent vystúpala na 14 percent,“ spresnil Vetrák. Čo sa týka rozdelenia ministerských stoličiek, mala by strana Za ľudí podľa neho mať nárok na rezort spravodlivosti. Dodal, že je otázne, či sa toho Juraj Šeliga chopí.

„Zostáva tam hospodárstvo, školstvo a zahraničné veci. Najťažšie bude nahradiť práve ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, pretože ostatné strany nemajú vo svojich radoch takých diplomatov,“ dodal Vetrák. Hoci minister financií Matovič dlhodobo otvorene kritizuje ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), Vetrák si myslí, že hnutie nebude mať záujem vymieňať ministra zdravotníctva. „Budeme mať čo robiť s ostatnými rezortmi,“ priznal.

Podľa Vetráka by sa však dalo vládnuť aj bez SaS. Teda v prípade, že by v parlamente podporovali „dobré návrhy“, s ktorými už súhlasili. Poslanec OĽaNO nechcel jednoznačne odpovedať, či by si vedel predstaviť vládu s podporou extrémistov. „Nie sme v takejto situácii. Máme ešte mesiac na to, aby sme sa všetci štyria dohodli, vrátane SaS,“ vyhlásil v diskusii na TA3.

Predčasné voľby podľa Vetráka nedávajú veľký zmysel, poukazuje na zákonné lehoty. Ak by sa totiž aj v septembri na skoršom termíne dohodli, do úvahy by takéto voľby pripadali až o rok. Otázne tiež podľa neho je, či by prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministrov za SaS.

Údajný hlas rozumu

Po tom, čo z poslaneckého klubu OĽaNO odišiel Juraj Krúpa, otvorene nad odchodom uvažuje aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ten by však na rozdiel od svojho kamaráta Krúpu chcel ísť do politického dôchodku. "Nikdy nebudem človek, ktorý by nebol lojálny, ale keď sa rozhodnem odísť z politiky, tak úplne. To sa môže stať zajtra, človek toho už má plné zuby. Reálne hovorím, úprimne, že zvažujem, čo ďalej,“ vyhlásil na festivale Atmosféra na otázky Denníka N minister.

„Pokiaľ vidím, že niektorí politickí lídri uprednostňujú stranícke alebo osobné priority pred prioritami tejto krajiny, tak sorry. Načo mám byť dvadsať hodín v robote, aby som riešil, či niekto odíde a neodíde a išiel prosiť Kuffu, či môžem pomôcť Ukrajine s ďalšou dodávkou zbraní, lebo tam zabíjajú ľudí?“ pýtal sa Naď.

Bittó Cigániková: To, čo politici rozdávajú, musel nieto zarobiť

Poslankyňa za SaS a predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková mieni, že pri Matovičovi sa strana Richarda Sulíka javí ako hlas rozumu, pretože bojuje za to, aby sa nerozhadzovali verejné financie. „To, čo politici rozdávajú, musel nieto zarobiť. To, čo niekto zarobí, tak obdobnú čiastku posiela vláde a my s tými peniazmi musíme hospodáriť tak, aby spoločnosť cítila výsledky. Som veľmi rada, že som v strane, v ktorej dokážeme chrániť nielen našich voličov, ale aj zdravý rozum a demokratické zásady spoločnosti,“ spresnila Bittó Cigániková.

Liberálka dodala, že sa ocitli v koalícii, kde nevedia presadiť svoje návrhy, pretože sa podľa nej trestá každý, kto je zo SaS. „Príkladom je minister školstva Branislav Gröhling, ktorý presadzoval zvýšenie platov učiteľov, no bolo mu odkázané, že sa to nedá, a zrazu Igor Matovič nájde riešenie.“ Podotkla, že takisto nevedia zabrániť prijatiu zákonov, ktoré nepodporujú. „Ak s niečím nesúhlasíme, tak si to schvália s fašistami. Berte koalíciu ako manželstvo z rozumu, kde sľúbite vernosť partnerovi, a ten ju sľúbi vám. Nemôže sa diať to, že presadzujete niečo, s čím ten druhý nesúhlasí, vymyká sa to akejkoľvek ďalšej spolupráci,“ ozrejmila. Tvrdí však, že so zostavovaním vlády bude mať OĽaNO vážny problém. „Mali by to zvážiť a som si istá, že to nebude ako dnes,“ uzavrela.

SaS si podľa nej vie prestaviť, že by aj po 1. septembri bola naďalej súčasťou koalície, ale len za podmienky dodržiavania pravidiel a zmluvy a bez útokov na vlastných partnerov. Nemennou požiadavkou je aj odchod Matoviča, „krok späť“ v tejto veci neurobia.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Jaroslav Naď #koaličná kríza #Milan Vetrák #Jana Bittó Cigániková #SASKA