Zomrel kardinál Jozef Tomko, najvýznamnejší Slovák vo Vatikáne

Keď komunisti v Československu zabránili Jozefovi Tomkovi vrátiť sa do vlasti, fakticky darovali Vatikánu jedného z budúcich najvýznamnejších predstaviteľov katolíckej cirkvi. Slovenský kardinál, ktorý sa narodil v obci Udavské v okrese Humenné, zomrel v Ríme vo veku 98 rokov.

08.08.2022 08:00 , aktualizované: 20:13
Kardinál Jozef Tomko Foto: ,
Kardinál Jozef Tomko počas rozhovoru pre Pravdu v Bardejove.

„Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme," napísala na sociálnej sieti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pripomenula, že Jozef Tomko vedel podať pomocnú ruku prenasledovaným: „Stal sa jedným zo zakladateľov kolégia, ktoré bolo v časoch totality útočiskom pre slovenských duchovných v Ríme."

Bez zveličenia sa dá povedať, že Jozef Tomko bol svojho času dokonca najvýznamnejší zahraničný Slovák na celom svete. Vyplývalo to zo skutočnosti, že vo Vatikáne šéfoval evanjelizácii národov (na celom svete žije zhruba 1,36 miliardy katolíkov).

VIDEO: Kardinál Jozef Tomko hovorí pre Pravdu v septembri minulého roka o návšteve pápeža Františka.

Video
Kardinál Jozef Tomko a Svätý Otec František sa...
Kardinál Jozef Tomko počas svätej omše v Šaštíne.
+7Emeritný kardinál Jozef Tomko počas slávnostnej...

Pred rokom poskytol redaktorke denníka Pravda Eve Štenclovej rozhovor pred návštevou pápeža Františka. Okrem iného povedal:

Z pápežov ste najlepšie poznali Jána Pavla II., ktorému ste robievali spoločníka na zahraničných cestách. Často naňho spomínate?

To bola doba mojej najväčšej činnosti. Cestoval som naozaj veľa, lebo som bol na čele katolíckych misií vo svete. S Jánom Pavlom II. sme mali priateľský vzťah spojený so vzájomnou úctou. Zbližoval nás aj fakt, že obidvaja sme pochádzali zo slovanských krajín. Skvele poznal našu situáciu. Prvýkrát navštívil Slovensko ešte počas spoločnej republiky a už vtedy dal krásnym gestom najavo, ako nás vníma. Keď vystúpil na bratislavskom letisku Vajnory, pobozkal našu zem.

Áno, to je nezabudnuteľné gesto.

Bol som pritom, keď sa ešte v lietadle pýtal vtedajšieho štátneho sekretára, kardinála Casaroliho, či to má urobiť. Ten s úsmevom odvetil, že veď keď chce, nech to urobí. Svätý Otec dobre vedel, čo to vzhľadom na pražskú vládu znamená. Bolo to jasné uznanie svojbytnosti Slovenska.

Prečítajte si celý rozhovor s kardinálom Tomkom.

Tomko Čítajte viac Kardinál Tomko pre Pravdu: Pápež urobil voči Slovákom krásne gesto

Z myšlienok kardinála Jozefa Tomka

„Pokoj je ovocie Vianoc. Ak stratíme osobný kontakt s Bohom, stratíme vieru. Keď nebudeme hľadať Boha, Vianoce budú čoraz viac klesať na význame. Čaro nemôže byť vo vonkajších veciach, musí preniknúť do srdca."

„Aj ateista má srdce a môže ho nechať otvorené pre dobro, pravdu, spravodlivosť a predovšetkým lásku."

„Ja vždy zdôrazňujem, že je omylom a priam bludom, ak niekto chce na tomto svete Cirkev anjelov, keď všetci sme iba hriešni ľudia."

„Ekumenizmus je pre nás veriacich povinnosť viery. Je prianím Ježiša Krista, ,aby všetci jedno boli’. Ale je to aj ťažká úloha a cesta."

Poznámka: Ide výroky Jozefa Tomka v jeho internetovom rozhovore pre čitateľky a čitateľov Pravdy z roku 2007.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #kardinál Jozef Tomko #Jozef Tomko