Sulík si vie predstaviť náhradu za Matoviča. Prezradil meno možného ministra

SaS trvá na odchode ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) z vlády. Šéf liberálov a rezortu hospodárstva Richard Sulík si na mieste ministra financií vie predstaviť súčasného štátneho tajomníka Marcela Klimeka. Minister práce a podpredseda Sme rodina Milan Krajniak považuje za najhorší spôsob rozbitia vzťahov radiť partnerovi, ako robiť personálnu politiku. Nominácie partnerov podľa neho Sme rodina rešpektuje, do sporu SaS a OĽaNO sa nezapája.

08.08.2022 11:42 , aktualizované: 16:00
sulik, matovic Foto: ,
Igor Matovič a Richard Sulík na archívnej snímke.
debata (66)

„Koalícia existuje, ale my sme ju opustili,“ uviedol Sulík na pondelkovej tlačovej konferencii. SaS trvá na požiadavke na odchod Matoviča z vlády. „Ak neodíde z vlády, tak odídeme my,“ povedal Sulík. Naďalej tvrdí, že predčasné voľby nechcú, no pokračovať vo vláde s Matovičom sa podľa neho nedá. Je presvedčený, že napríklad Klimek by mohol hneď prevziať vedenie ministerstva. „Je veľmi zdatný a má aj vlastnú hlavu,“ dodal s tým, že aj fungovanie rezortu by tak bolo lepšie.

Sulík tvrdí, že strana SaS napísala list premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO), že opúšťajú koalíciu, v súčasnosti však spolu ešte nehovorili. „V liste sme Hegera poprosili, aby nám dal vedieť, ak má záujem o rokovania. Ak bude možné splniť túto kardinálnu požiadavku, potom si spolu sadneme a dohodneme sa na zvyšku," dodal minister hospodárstva.

Podľa Sulíka strana strpela veľa vecí, no ich trpezlivosť nie je nekonečná. Dodal, že Matovič vyštval SaS z koalície, a to, čo sa bude diať ďalej, závisí len od nich.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič: Rišo, si už veľký. Klamať sa nepatrí. Spiknúť sa s mafiou a fašistami proti vláde je zbabelosť

„Najhorším spôsobom, ako rozbiť vzťahy, je radiť svojmu koaličnému partnerovi, akú má robiť svoju personálnu politiku. Ako Sme rodina sme to nikdy nerobili. Keď sa nám niečo nepáčilo, tak sme to povedali,“ skonštatoval Krajniak. Nevie, či sú už plánované koaličné stretnutia k riešeniu krízy. Podotkol, že odchod Matoviča z funkcie je otázkou OĽaNO a Sme rodina personálne nominácie partnerov rešpektuje.

Čo sa týka zotrvania súčasnej vlády, pokiaľ dokáže presadzovať dobré návrhy na pomoc ľuďom, vidí zmysel v jej pokračovaní. Skonštatoval, že ak by sa partneri nevedeli dohodnúť, mohli by sa zhodnúť aspoň na predčasných voľbách. Sme rodina ich však podľa Krajniakových slov nebude iniciovať.

vetrák bittó cigániková Čítajte viac Vláda padá. Spory poháňajú hádky cez médiá

Koaličná strana SaS jednomyseľne prijala vo štvrtok 28. júla na Republikovej rade SaS rozhodnutie, aby líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič odstúpil zo svojej funkcie a odišiel z vlády. Ak Matovič do septembra neodíde, vládu opustia všetci ministri za SaS.

Video
Kto hlasuje s 'fašistami'? Cigániková a Vetrák sa hádali v ta3.
66 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič