Fico: Na referendum máme 350-tisíc podpisov. Neviem, koľko naškrabkali v Hlase

Smer vyzbieral potrebných 350-tisíc podpisov na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách, informoval predseda strany Robert Fico. Všetci, čo zbierali podpisy, by ich mali podľa Fica doručiť na centrálu strany do 15. augusta.

08.08.2022 14:18
Smer / Robert Fico / Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico (uprostred) spolu s členmi strany oznamuje zber podpisov pod referendum, 10. júna 2022
debata (103)

„Hotovo. Máme 350 000 podpisov. Petičná akcia prebehla presne podľa našich predstáv,“ povedal Fico s tým, že z toho 270 000 podpisov vyzbierala strana Smer. Poďakoval sa všetkým, ktorí sa pod petíciu podpísali, i všetkým, ktorí sa na zbere podieľali. „Neviem, koľko podpisov naškrabkali v Hlase,“ dodal posmešne Fico.

Predseda Smeru je presvedčený, že prezidentka SR Zuzana Čaputová bude chcieť referendum zmariť ako po prvý raz. Doplnil, že prezidentka takýto pokyn dostala a musí udržať súčasnú vládu. Apeloval, aby počúvala hlasy občanov. Fico nevidí dôvod, aby sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR. Hovorí o jej snahe zbaviť sa zodpovednosti. „Prezidentka si uvedomuje, že musí urobiť krok k zmareniu referenda,“ tvrdí s tým, že ak by sa na ÚS neobrátila, musela by spojiť referendum s jesennými komunálnymi voľbami aj pre úsporu financií. Fico je presvedčený, že referendum by takto bolo úspešné.

Zároveň Smer vyhlásil, že na 1. septembra zvoláva do Košíc „obrovský celonárodný protest“. Predseda Smeru ešte vyzval, že premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) by mal niekto „nejakým ozembuchom po hlave udrieť, nech sa prebudí“.

parlamentné voľby 2016, voľby, volebná urna, Čítajte viac Politológ Lenč: Referendum? To je len príprava na riadne voľby

Prvá otázka referenda znie: „Súhlasíte s tým, že vláda Slovenskej republiky má bezodkladne podať demisiu?“

Druhá sa začína vetou „súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné ukončiť referendom alebo uznesením NR SR, a to zmenou Ústavy“ a pokračuje jej konkrétnymi zmenami v jej ôsmich častiach. Zmeny sa týkajú článkov ústavy 73 až 98. Fico tvrdí, že po zapracovaní týchto zmien by už bolo možné referendum uskutočniť.

vyhlásenie, protiinflačný balíček, Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová sa zaujímala o ústavnosť referendových otázok predstavených Smerom

Prezidentka už avizovala, že s otázkou o bezodkladnej demisii vlády by sa obrátila na Ústavný súd. Vykazuje podľa nej znaky neústavnosti. Ak by súd skonštatoval, že daná časť nie je v poriadku, vyhlásila by referendum len o možnosti skrátenia volebného obdobia.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Ficovo letné referendové divadlo. Budú predčasné voľby realitou?

Aj hnutie Republika sa chváli, že už vyzbieralo 43-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách a tvrdia, že ďalšie sú ešte na ceste. Petičné hárky v najbližších dňoch odovzdá petičnému výboru. Informoval o tom predseda hnutia a europoslanec Milan Uhrík na pondelkovej tlačovej konferencii. Hnutie pritom apelovalo na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nerobila obštrukcie a referendum vyhlásila.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #referendum