Slovensko preskúma Slnko. Chce mať najväčší ďalekohľad v Európe

Oslavy pre slovenský vesmírny svet sa môžu začať. V pondelok 8. augusta sa Slovensko stalo pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Štátny tajomník pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis uviedol, že sa rozšírila možnosť pre slovenský vesmírny sektor a naďalej bude participovať na významných európskych projektoch a výskumných misiách.

09.08.2022 15:12
FB observatorium stara lesna Foto:
Astronomické observatórium v Starej Lesnej.
debata (1)

Slovensko zaplatí za členstvo v ESA päť až šesť miliónov. „Cena sa môže líšiť od projektov,“ uviedol Paulis. Vďaka tejto zmluve sa bude môcť krajina okrem iného podieľať aj na budovaní nových európskych satelitov. A zadarmo do vesmíru pošle slovenskú družicu. Onedlho zmluvu podľa Paulisa predložia Národnej rade (NR) SR na vyslovenie súhlasu a do platnosti vstúpi po ratifikácii prezidentkou SR.

Video

„Slovensko má vo výskume vesmíru dlhú tradíciu a aktívne sa podieľa aj na výskume vesmírnej fyziky a astronautiky. Status pridruženého členstva v ESA predstavuje veľký míľnik. Slováci budú môcť pracovať priamo v ESA a slovenské firmy získajú možnosť byť dodávateľmi alebo subdodávateľmi dodávateľov ESA. Je to príležitosť pre softvérové firmy, start-upy, ale aj firmy z oblasti automobilového či leteckého priemyslu, ktoré sa už nebudú musieť presídľovať mimo Slovenska," objasnil Paulis s tým, že pridružené členstvo bude stáť SR päť až šesť miliónov eur ročne. Tieto zdroje budú prerozdeľované na projekty realizované z väčšej časti na Slovensku.

Observatórium na Lomnickom štíte ma podľa predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavla Šajgalíka významnú úlohu pri výskume vesmíru. Od roku 2008 prebieha projekt európskeho slnečného ďalekohľadu (EST) a práve astronómovia zo SAV sú jeho kľúčovými partnermi.

Slovensko vstupuje do európskej vesmírnej agentúry

Slovensko sa stane pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Súčasťou projektu bude aj Observatórium na Lomnickom štíte a Astronomický ústav v Starej Lesnej.

Fotogaléria
Astronomické observatórium na Lomnickom Štíte.
Astronomické observatórium v Starej Lesnej.
+2Interiér v Astronomickom ústave Slovenska v...

Ide o iniciatívu celej európskej komunity slnečných fyzikov o výstavbu prelomového ďalekohľadu optimalizovaného na výskum Slnka s priemerom primárneho zrkadla až štyri metre a Astronomický ústav (AÚ) SAV má v nej zastúpenie od úplného začiatku. Aktuálne na projekte participuje 26 vedeckých inštitúcií z 18 európskych krajín.

„EST je plánovaný revolučný prístroj zameraný na štúdium základných procesov na Slnku a bude to najväčší slnečný ďalekohľad v Európe," upozornil riaditeľ AÚ SAV Peter Gömöry. „Ak sa nám to podarí, je to akoby Slovan Bratislava vyhral Ligu majstrov,“ dodal riaditeľ.

Astronomické observatórium na Lomnickom štíte je jedno z najvyššie položených pracovísk na Slovensku v nadmorskej výške 2633 metrov a patrí medzi štyri špecializované pracoviská na svete. „Do budúcnosti by koronograf na Lomnickom štíte bolo možné využiť aj ako testovaciu platformu pre budúce plánované prístroje ESA zamerané na výskum slnečnej koróny," priblížil možnosti spolupráce Gömöry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #slnko #vesmír